Naše velikonoční stoly se jistě zaplnily vajíčky v různých podobách. Později je však musíme zpracovat, což znamená zbavit je skořápky, která často končí v odpadkovém koši. Někteří odborníci však tvrdí, že je to obrovská chyba. Proč bychom měli přestat vyhazovat vaječné skořápky?
Už nikdy nevyhazujte vaječné skořápky
Odborníci uvádějí, že vaječné skořápky jsou velmi podceňovány. Právě ve skořápce je spousta cenných vitamínů pro naše tělo. Důvodů, proč nevyhazovat vaječné skořápky, je však mnohem více. Až budete příště vařit nebo smažit vejce, místo házení skořápek do koše je použijte podle následujících doporučení.
Přírodní doplněk stravy
I když tato informace může být překvapením, vaječné skořápky jsou skvělým doplňkem našeho denního jídelníčku. Bohatství vitamínů, které se nachází ve skořápkách slepičích vajec, je obrovské. Kromě toho, že se z 90% skládají z vápníku, dále obsahují zinek, chrom, fluor, fosfor, mangan, měď, molybden a železo. Ukazuje se, že práškové skořápky jsou běžnou složkou smoothies a koktejlů, které konzumují sportovci. Stačí nasbírat asi tucet skořápek a povařit je na 25 minut. Po vychladnutí rozmixujte na prach. Do každého koktejlu přidejte asi 1/4 čajové lžičky.
Shutterstock
Výživná maska
Pokud nás nepřesvědčí přidávání skořápek do stravy, můžete je využít mnoha jinými způsoby. Například důkladně umyté a vysušené skořápky se hodí na přípravu domácí výživné masky, stačí je smíchat s bílkem a nanést na obličej. Po pravidelném používání si všimnete, že vaše póry jsou vyčištěné a viditelně menší.
Přírodní bělidlo
Skořápky také slouží jako přírodní bělidlo pro tkaniny. Francouzky hodí pár skořápek do síťovaného sáčku a perou v bubnu pračky spolu s bílým povlečením, ubrusy a oblečením.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Readersdigest