Rakovina jícnu: Hlavní příznak a zároveň i včasný varovný signál, který se nevyplácí přehlížet

Jícen je potravní trubice, která spojuje ústa se žaludkem. Rakovina jícnu se může nacházet kdekoli v jícnu a je považována za sedmou nejčastější rakovinu na světě. Existují různé příznaky spojené s tímto typem rakoviny, které je obtížné identifikovat kvůli jejich obecné povaze. Je však důležité rozpoznat tyto příznaky včas a vyhledat okamžitou pomoc, protože tento typ rakoviny si ročně vyžádá tisíce životů.

Potíže s polykáním jídla

Pokud se potýkáte s obtížemi při konzumaci jídla, jako je dušení nebo kašel, kdykoli jíte nebo pijete, může to být známka dysfagie, která je nejčastějším příznakem rakoviny jícnu. Někdy se jídlo vrací nosem nebo ústy při pokusu polknout potravu. Když si lehnete, pak se jídlo snáze vrátí zpět do jícnu, což může symptom ještě zhoršit.

Problémy s kousáním potravin

Může také způsobit potíže při správném žvýkání jídla. To vás zase donutí spolknout jídlo, které nebylo správně rozkousáno, což způsobí větší bolest v krku nebo nepohodlí. Můžete mít také pocit, že vám něco uvízlo v krku. Dysfagii si nemusíte všimnout okamžitě, protože na začátku je obvykle mírná. Jak však rakovina roste, zhoršuje se a bolí, protože otvor v jícnu se zmenšuje.

Další symptomy k odhalení rakoviny jícnu

Mnoho příznaků rakoviny jícnu je pacientem obvykle ignorováno jako něco nedůležitého, ​​něco, co se může samo vyléčit. Pokud však pociťujete dysfagii nebo jakýkoli jiný z níže uvedených příznaků déle než několik týdnů, měli byste si promluvit se svým lékařem. Kromě potíží s polykáním patří mezi další příznaky rakoviny jícnu nevolnost, zvracení, kyselý reflux, pálení žáhy, kašel, ztráta chuti k jídlu, únava, bolest na hrudi a chraplavý hlas.

Prevence rakoviny jícnu

Existuje řada zdravých a pozitivních změn životního stylu, které můžete udělat, abyste snížili riziko rozvoje rakoviny jícnu. Vyhýbání se kouření, tabáku a alkoholu jsou nejdůležitější faktory a první kroky, které byste měli udělat.

Kromě toho je důležité jíst zdravou a výživnou stravu skládající se z ovoce a zeleniny. Přidání různých barevných druhů ovoce a zeleniny do vašeho jídelníčku vám prospěje v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Udržujte si zdravou váhu pravidelným cvičením a vyváženou a zdravou stravou.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Mayoclinic.org, Cancer.org