Pohodlné sportovní oblečení a něco navíc – tipy a triky

Jste milovníci sportování v kouzelné atmosféře podzimní přírody? Pokud se chcete při sportování, které vám podpoří vaše zdraví cítit komfortně, doporučujeme vám nepodcenit výběr oblečení, které sportovce chrání před nepřízní počasí. Vždyť radost ze zdravého pohybu ovlivňují i ​​oděvy, důležité je si správně oděv zvolit, a to s ohledem na ročním období.

Pokud se rozhodnete si doplnit podzimní sportovní šatník, je na úvod potřebný správný výběr sportovní bundy a kalhot. Přechodná vzdušná bunda a pohodlné kalhoty jsou důležitou součástí pro každého sportovce, který se chystá sportovat v exteriéru a díky tomu vás ani rozpustilé podzimní počasí nemůže překvapit. Už to tak bývá, že na podzim je počasí velmi nevyzpytatelné – jednou je chladno, pak zase teplo. Protože si s námi podzim hraje, je nutné těmto jeho vrtochům počasí přizpůsobit i sportovní svršky a nepodcenit ani podzimní či zimní čepice. Kvůli proměnlivému počasí má být v tomto ročním období sportovní oblečení dobře vrstvitelné, a také funkční. Je důležité, aby si sportovec mohl svrchní oblečení kdykoli svléknout nebo obléct, a to podle aktuální potřeby, což mu zajistí správnou regulaci teploty a sportování tak bude pohodlnější a bude z něho mít větší radost.

Vyberte si ty správné a funkční podzimní sportovní oděvy 

Sportovec, který sportuje v exteriéru, v chladném období roku, potřebuje kromě bundy a kalhot i funkční termoprádlo, které je pro sportovce přímo nutností. Na podzim teplota klesá a sluníčko už nám tolik nehřeje, proto je nezbytné použít jako technickou vrstvou pro outdoorové sportovní aktivity také mikiny. Ať už jsou se zipem po celé délce nebo s polovičním zipem, s dlouhými rukávy nebo bez rukávů – je z čeho vybírat. A ideální je, je-li tento druh oděvu opatřen i kapucí, která vás ochrání před deštěm a udrží tělesnou teplotu. V příručce americké armády pro přežití, kde je zdůrazněna důležitost pokrytí hlavy při vystavení se chladným podmínkám, je uvedeno, že tím dochází ke ztrátě 40 až 45 % tělesného tepla, kapuci ani čepici tedy nelze podcenit. Vesty mají tu výhodu, že se výborně vrství, jsou maximálně vhodné do chladného podzimního počasí. Není sporu o tom, že patří mezi nejuniverzálnější sportovní oblečení a lze je s čímkoliv kombinovat a navíc jsou IN. Je na vás, pokud máte raději delší nebo kratší střihy, z praktického hlediska je dobré volit hlavně modely s kapsami, které jistě oceníte. Pokud jde o spodní oblečení, každý rekreační, ale i profesionální sportovec ví, že trička je nejlépe volit z pružných a prodyšných materiálů, které jsou funkční a dobře odvádějí pot a vlhkost. Mezi ověřené funkční materiály patří polyamid a polyester, které mají výborné tepelně izolační vlastnosti a mají tu výhodu, že nejsou náročné na údržbu. A pokud se už nyní připravujete na zimní sezónu, tak nesmíte zapomenout ani na kvalitní rukavice. Dětské lyžařské rukavice i rukavice pro dospělé doporučujeme volit s vícevrstvou konstrukcí a kvalitní podšívkou.

Pohodlná sportovní obuv je základ pro každého sportovce

Žádný sportovec se neobejde bez pohodlné sportovní obuvi. Podzimní sportovní obuv má být maximálně pevná, má dokonale kopírovat tvar chodidel a obsahovat anatomicky tvarovanou stélku. Pokud jste se rozhodli vybrat si podzimní obuv, tak určitě dbejte nejen na správnou velikost obuvi – na přesnou délku a šířku, ale také na vhodný střih. Obuv nesmí sportovce tlačit a nesmí mu způsobovat žádné odřeniny. Ideální je, pokud bude mít co nejnižší hmotnost, hrubou a současně co nejpružnější podrážku, aby chodidlo mohlo správně fungovat. Důležité je, aby sportovní obuv byla nejen hezká, ale hlavně pohodlná, vzdušná a nepromokavá – tedy efektivně funkční.