Někdy je hodně těžké říct smaženým potravinám ne. Navíc smažení je jednou z nejjednodušších forem vaření. Prostě rozpálíte olej, hodíte dovnitř například hranolky a čekáte. Za pár minut si můžete užívat zlatavé křupavé bramborové tyčinky na talíři. Veškerá radost z jídla však končí ve chvíli, kdy dojde na úklid kuchyně. Co udělat pro to, aby olej při smažení neprskal všude kolem?
Ocet, sůl nebo dokonale čistá nádoba
Triků, jak zabránit prskání oleje při smažení různých pokrmů, je hned několik. Pamatujte, že olej byste měli vždy lít do dokonale suché a čisté nádoby. Jednou z rad našich babiček je také otřít povrch octem nebo posypat solí ještě před smažením. Stejně tak je důležité skladování již použitého oleje. Uchovávejte jej při pokojové teplotě, nikoli v lednici.
Obraťte pořadí
Ale teď ten nejdůležitější trik. Odborníci doporučují trochu obrátit pořadí. „Je to revoluční řešení. Syrové hranolky nebo brambory vložte do studeného oleje a teprve pak jej začněte zahřívat,“ vysvětlují. „Zní to trochu bláznivě, ale ve skutečnosti to funguje.“
Nikdy nepoužívejte poklici
Abychom zabránili rozstřikování horkého oleje po kuchyni, máme tendenci na pánev, hrnec nebo fritézu položit poklici. Je to logické, rozhodně zabrání, aby se olej dostal ven. Ovšem v takovém případě už jídlo nesmažíte, ale vaříte. Tento zvyk způsobuje, že pokrm ztrácí svou charakteristickou křupavost, a to je to, o co jde, když potraviny smažíte. A co víc, po zakrytí začne voda obsažená ve smaženém mase nebo zelenině či bramborách kondenzovat na povrchu poklice. Jakmile ji zvednete, začne kapat do rozpáleného oleje. To má za důsledek, že olej začne prskat ještě více, což je pro vás velmi nebezpečné.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Kitchenicious.com