Kolagen hraje významnou roli při dosažení zářivé pleti, lesklých a bujných vlasů a pevných nehtů. Proto se mnoho lidí uchyluje k užívání různých kolagenových nápojů nebo doplňků stravy. Chcete-li však jít přirozenější cestou, snažte se zapojit do své stravy více potravin podporujících přirozenou produkci kolagenu v těle.
Libové bílkoviny
Kolagen je nejrozšířenějším typem bílkoviny v těle a je primárně zodpovědný za zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Abychom vždy udrželi zásoby kolagenu v našem těle plné, organismus využívá k výrobě kolagenu bílkoviny z potravy, kterou jíme. Bílkoviny, které přijímáme, se během trávení rozkládají na aminokyseliny a poté se přeměňují na kolagen. Obohaťte svůj jídelníček o libové bílkoviny, jako jsou kuřecí prsa, krůtí nebo vepřové maso.
Zelený hrášek
Zelenina obecně není příliš bohatým zdrojem bílkovin, pokud nemluvíme o malém, na bílkoviny bohatém zeleném hrášku, který obsahuje téměř 8 gramů bílkovin v jednom šálku. Pokud vám nevyhovuje jeho chuť, smíchejte ho se salátem, obohaťte s ním polévku nebo smíchejte s čerstvými bylinkami na pesto.
Mrkev
Vitamín A hraje významnou roli v produkci kolagenu a mrkev je jeho skvělým zdrojem. Můžete ji jíst samotnou, nakrájet do salátu nebo smíchat s cizrnou, která je mimo jiné také dobrým zdrojem bílkovin.
Listová zelenina
Tmavá listová zelenina, jako je špenát, kapusta, hořčice a mangold, obsahuje vitamín A, C a zinek. Tyto látky posilují tvorbu kolagenu. Dělejte si saláty, které obsahují velké množství listové zeleniny. Vaše tělo vám poděkuje.
Shutterstock
Chia semínka
Chia semínka jsou i přes svou malou velikost plná bílkovin. Vsypte je do jogurtu nebo z nich vytvořte zdravý dezert, jako je pudink.
Meruňka
Toto oranžové ovoce sladké chuti má vysoký obsah vitamínu A, který je jedním ze stavebních kamenů kolagenu. Jezte ho syrové nebo sušené.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com