Lidské tělo může dobře fungovat pod jednou jedinou podmínkou – musí mít dostatek energie. Tu získává především prostřednictvím jídla, které konzumujeme. Energie, která není spálena každodenním životem, se ukládá ve formě tuku. Přebytečný tuk však vytváří mnoho problémů. Jedním z nich je skutečnost, že naše orgány začínají být pod tlakem. V důsledku toho selhávají.
Riziko obezity
Mezi hlavní rizika obezity patří především vysoký krevní tlak, srdeční a cévní choroby, infarkt myokardu a rozvoj rakoviny. Obezita je škodlivá především pro naše srdce a cévy. Jakmile se totiž začne tuk ukládat v cévách, zvyšuje jejich neprůchodnost, což může narušit srdeční rytmus a jedinci hrozí embolie, infarkt nebo i mrtvice. Mezi méně závažná rizika patří:
- Artróza
- Dna
- Potíže s dýcháním
- Zažívací potíže
- Psychické problémy
Jaká jsou řešení?
Řešení je jednoduché. Najít potěšení v jídle, aniž byste si ničili zdraví. Vědět, jak si vybrat potraviny, které jsou pro vaše tělo ty dobré, kontrolovat, kolik toho sníte, aniž byste začali jídlo považovat za svého nepřítele. Řiďte se heslem „všeho s mírou“.
Nechte si také poradit od zkušenějších. Navštivte odborníka přes výživu, popřípadě oslovte kamaráda, známého, jenž vyznává zdravý životní styl. Jakmile se do toho dostanete, zjistíte, že můžete milovat jídlo, nemusíte si odpírat to, co máte rádi a zároveň budete vědět, že vaše zdraví a život nejsou v nebezpečí.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: cdc.gov