Žijete s člověkem, který trpí úzkostlivými stavy? Pak byste si měli zapamatovat tyto informace, které vám pomohou ve společným životě

Úzkost je vážná duševní nemoc, kterou trpí velká spousta lidí. Pokud žijete nebo se dostanete do blízkého kontaktu s osobou, která trpí stavy úzkosti, měli byste si pamatovat následující informace.

Jsou úžasní stejně jako my

Lidé s úzkostí jsou obyčejnými lidskými bytostmi stejně jako my a žádají, aby se s nimi zacházelo stejným způsobem jako s jinými lidmi – jednoduše s laskavostí, trpělivostí a respektem. Nemusíte s nimi zacházet v rukavičkách.

Úzkost není omezující

Úzkost není žádná legrace a může způsobit, že některé věci budou pro tento typ lidi složitější, ale nejedná se o nutné omezení. Úzkostliví lidé jsou stejně schopní jako kdokoliv jiný.

Někdy potřebují zmizet

Podobně jako introverti, i lidé s úzkostí se někdy potřebují odvrátit od vnějšího světa a nabrat dech. Je to naprosto normální a představuje to pro ně důležitou část odpočinku a zotavení.

Někdy vás budou ignorovat

Protože jsou úzkostliví lidé často přemoženi společenským vlivem, občas se může stát, že vás budou ignorovat. Jedná se pouze o dočasnou záležitost a nejlepší věcí, kterou můžete jako přítel nebo partner udělat, je být trpěliví a snažit se nebrat si to osobně.

Změny pro ně nejsou jednoduché

Změny obvykle představují ztrátu kontroly a takový pocit je u úzkostlivých lidí ještě silnější. Jakákoliv změna v jejich pohodlné rutině může být znepokojivá a my takové chování nemusíme vždy pochopit, ale měli bychom se o to rozhodně pokusit.

Přátelství je důležité

Přestože to na první pohled nemusí tak vypadat, lidé s úzkostí potřebují silnou podporu dobrých přátel, na které se mohou vždy spolehnout. Sice často potřebují čas sami pro sebe a být daleko od společnosti, ale na vaší přítomnosti jim záleží a jsou vděčni, mají-li vás kolem sebe.

Strach o ně může věci jen zhoršit

Zatímco úzkostliví lidé si cení vašeho zájmu i toho, že vás mohou mít kolem sebe, mají svůj vlastní způsob, jak se vypořádat s panikou. Proto od vás potřebují, abyste zůstali klidní a uvolnění, zatímco oni pracují sami se svým panickým stavem. Vaše obavy by mohly věci jen zhoršit.

Jsou si vědomi, že jejich úzkost není vždy racionální

Nemusíte jim říkat, že se děsí bezdůvodně, věřte, že oni to moc dobře vědí. Bohužel, jen proto, že je jejich záchvat úzkosti bezdůvodný a iracionální, neznamená, že je méně skutečný.

Mohou být snadno přemoženi

Pokud vaše drahá polovička bude potřebovat trochu zpomalit nebo zcela zastavit, nestavte se jí do cesty. Potřebuje jen trochu času, aby opět chytila dech.

Úzkost neurčuje, kým skutečně jsou

Úzkost není všechno, co tito lidé mají. Pokud trpí touto nemocí, neznamená to, že neoplývají jinými úžasnými věci.

zdroj: www.higherperspectives.com