V průběhu času se spousta lidí uchýlila k vegetariánské nebo veganské stravě, ať už z morálních nebo zdravotních důvodů. Jejich jídlo je založeno na rostlinných potravinách a zcela se zdržují masných výrobků. To může mít své výhody, ale i nevýhody. Zde je seznam toho, co se s naším tělem děje, přestaneme-li jíst maso.
Střevní bakterie se začnou měnit
Střeva obsahují mnoho bakterií, které pomáhají trávit potraviny a rozesílat důležité živiny do celého těla. Lidé, kteří konzumují maso, mají v těle jiné bakterie než ti, kteří se mu vyhýbají.
Budete trpět nedostatkem některých živin
Mezi tyto nedostatky patří vitamín D, vitamín B12, zinek, železo a vápník. V případě chybějícího vitamínu B12 v těle se budete cítit více unavení, budete pociťovat rychlejší srdeční frekvenci a dezorientaci.
Riziko vzniku některých druhů rakovin se může snížit
Rakovina tlustého střeva, prsu nebo prostaty je spojena s konzumací živočišných produktů. Pokud je přestanete jíst, riziko vzniku těchto typů rakovin se může výrazně snížit. Je tomu tak proto, že masné výrobky obsahují bílkoviny, tuky, karcinogeny a uhlovodíky, které zvyšují riziko rakoviny.
Hladina cholesterolu a krevního tlaku se může snížit
Masné výrobky jsou plné sodíku, různých tuků a dusičnanů, které zvyšují hladinu krevního tlaku a cholesterolu. Mimo to ohrožují také naše srdce. V tomto ohledu je tedy vynechání masa ve stravě velikou výhodou.
Zánět v těle se zmírní
Odborníci v oblasti zdraví zjistili, že konzumace masa způsobuje zánět v těle, ucpává tepny a vypouští škodlivé bakterie ze střev do krevního oběhu. Proto, přestanete-li jíst maso, snížíte tělesný zánět i počet endotoxinů (škodlivých bakterií) v krvi.
Do jaké skupiny lidí se řadíte vy? Dokážete masným výrobkům odolat? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: womenworking.com