Příznaky vyvíjející se rakoviny štítné žlázy, které byste měli pozorovat pro včasnou diagnózu. Kašel patří mezi ně

Přesto, že je štítná žláza malý orgán, hraje zásadní roli při regulaci mnoha tělesných funkcí – od trávení a metabolismu až po stav naší nálady a vývoj mozku. Zatímco je většina typů nádorů, které se ve štítné žláze mohou vyvíjet, neškodných, existují také rakovinné druhy, jež se mohou šířit do okolních tkání a do dalších částí těla. K rakovině štítné žlázy může dojít v jakémkoli věku, ale asi dvě třetiny všech případů se vyskytují u lidí v rozmezí 20 až 55 let. Přestože úmrtnost zůstává ve srovnání s většinou ostatních druhů rakoviny velice nízká, je důležité rozpoznat příznaky pro včasnou diagnózu.

Bulka v krku

Bulka v krku, někdy rychle rostoucí, kterou můžete cítit nebo dokonce i vidět přes vrstvu kůže, může být naléhavým znamením.

Otok v krku

Ačkoli ne každé zvětšení krku je rakovinné povahy, ultrazvuk štítné žlázy by vám měl dát jistotu, zdali otok v krku skutečně není nijak nebezpečný.

Bolest v přední části krku sahající až k uším

Bolest je obvykle dobrým indikátorem toho, že byste se o své tělo měli více zajímat. Máte-li bolesti krku nebo v krku, které trvají déle než několik týdnů, poraďte se s lékařem a zjistěte možné příčiny tohoto nepříjemného stavu.

Nemizící chrapot nebo jiné změny hlasu

I když je neobvyklé diagnostikovat rakovinu štítné žlázy tímto způsobem, i tak byste chrapotu nebo jiným změnám hlasu měli věnovat pozornost. A to především z toho důvodu, že štítná žláza sídlí pod hrtanem (hlasovou schránkou).

Problémy s polykáním nebo dýcháním

Štítná žláza je také umístěna v horní části průdušnice nad jícnem, který spojuje hrdlo se žaludkem. Vyvíjející se rakovina štítné žlázy tak může tlačit na tyto oblasti, což ztěžuje dýchání nebo polykání.

Neustálý kašel

Nemizící kašel, jenž není způsoben nachlazením, by mohl být dalším příznakem rakoviny štítné žlázy. Dráždění průdušnice prostřednictvím otoku tak může vyvolat potřebu kašle.

Pokud se u vás vyskytne kterýkoli z těchto příznaků, vždy je lepší navštívit svého lékaře a získat jistotu. Nezapomeňte varovat i své přátele a rodinu pomocí sdílení tohoto článku.

Zdroj: womanworking.com