Úskalí nedostatku hořčíku v těle. Může vás trápit únava, křeče i astma

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů, které pomáhají lidskému tělu správně fungovat. Především reguluje přenos nervových impulsů a stahování svalů, což znamená, že jeho nedostatek může vést k rozvoji mnoha nemocí. Z toho důvodu je užitečné znát hlavní příznaky absence hořčíku v těle a seznam jeho nejlepších zdrojů, jež nám pomohou normalizovat hladinu hořčíku v těle.

Hlavní příznaky nedostatku hořčíku

  • Svalové křeče
  • Necitlivost a brnění v konečcích prstů
  • Únava
  • Úzkost, apatie a deprese
  • Osteoporóza
  • Svalová slabost
  • Vysoký krevní tlak
  • Bolest hlavy
  • Astma
  • Arytmie

Produkty obsahující hořčík

Stejně jako jiné mikroživiny dodáváme hořčík do našeho těla pomocí jídla. Pro jeho doplnění byste se měli zaměřit především na následující potraviny:

  • Špenát – 1 šálek = 157 mg hořčíku
  • Hořká čokoláda – 1 tabulka = 95 mg hořčíku
  • Dýňová semínka – 1/8 šálku = 92 mg hořčíku
  • Mandle – 28 g = 75 mg hořčíku
  • Středně velké avokádo = 58 mg hořčíku
  • Sušené fíky – ½ šálku = 50 mg hořčíku
  • Jogurt nebo kefír – 1 šálek = 46,5 mg hořčíku
  • Středně velký banán = 32 mg hořčíku

Rizika

Optimální množství hořčíku v těle u dospělých jedinců představuje 310 – 420 mg. Nechte si udělat krevní testy, abyste zjistili, jak na tom jste. Dejte si také pozor na konzumované množství. Předávkování je sice nepravděpodobné, jelikož se hořčík vylučuje převážně močí, ale vysoký příjem hořčíku z doplňků stravy může způsobit gastrointestinální problémy. Větší dávky mohou zapříčinit problémy s ledvinami, nízký krevní tlak, nevolnost, zvracení a depresi. Naopak nedostatek hořčíku může vést k velmi vážným onemocněním.

Nezapomeňte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou. I pro ně mohou být tyto informace velice užitečné.