Chyby, které byste neměli opakovat při rekonstrukci kuchyně

Kuchyně může být jeden veliký chaos – neuspořádaný prostor, nádobí je opotřebované, prasklá pracovní deska, málo místa a tak dále. Možná vám to v normálním pracovním chodu nepřijde, ale jakmile se zastavíte a rozhlédnete se, budete mít chuť všeho nechat a odletět někam hodně daleko, dokud nebudete mít hotovou novou kuchyň. Ovšem než se do ní pustíte, rádi bychom vám poradili, jak se vyhnout stejným chybám a uspořádat si novou kuchyň tak, aby se vám v ní dobře a s radostí vařilo.

Trojúhelník

Kuchyňský prostor by měl být uspořádán tak, aby byly ihned přístupné tři věci – dřez, sporák a lednice. Jsou to místa, kde se vyskytujete nejčastěji. Chybou by bylo umístit dřez daleko od místa, kde se nádobí hromadí nejvíce.

Představte si práci v nové kuchyni

Většina kuchyňských zařízení by měla být v bezprostřední blízkosti člověka, který nejvíce v kuchyni operuje. Pokud jste to právě vy, stoupněte si doprostřed, roztáhněte ruce a představte si svou novou kuchyň se vším všudy, i s těmi nejmenšími poličkami.

Kuchyňský ostrůvek

Ostrůvek, nacházející se zpravidla uprostřed kuchyně, je velice pohodlným místem, na kterém můžete dělat všechno – krájet, hnětat, odkládat nádobí, atd. Přesto se nenechte zmást, i kuchyňský ostrůvek se musí promyslet, především jeho univerzální povrch.

Světlo

V kuchyni je důležité, abyste na všechno dobře viděli. Z toho důvodu je vhodné zvolit měkké, pro oči příznivé, světlo. Nezapomeňte dobře nasvítit nejaktivnější oblasti pracovní desky.

Ventilace

Nutnost! Sice to není žádná novinka, ale i tak je často opomíjená. Ve vaší kuchyni by měl proudit čistý vzduch a vůně, a to i po smažení.