Nejjednodušší druhy zeleniny na pěstování. Ideální pro zahrádkáře – začátečníky

První zkušenosti se zahradničením vyžadují odhodlání a správný výběr zeleniny, kterou chcete zasadit. Abyste příliš nepřecenili své síly, zasaďte si zeleninu, která prakticky zaručuje úspěch. Zde je seznam několika druhů vhodných pro zahrádkáře – začátečníky. 

Různé salátové odrůdy

Salát je jednou z nejjednodušších druhů zeleniny pro pěstování. Je dobré zasadit jej během jarního období. Dobře se pěstuje jak na volné zahradě, tak ve skleníku. Hnojit půdu byste měli tři týdny po výsadbě a udržovat ji vlhkou, ne mokrou.

Kapusta

Kapusta je bohatá na minerály a vitamíny A a C a je další zeleninou, která se pěstuje od začátku jara do začátku léta nebo na podzim. Semena kapusty zasaďte asi 1,5 cm pod povrch půdy a pravidelně zalévejte. Po několika týdnech rozdělte klíčky od sebe. Začněte sklízet, jakmile jsou listy kapusty velké.

Brambory

Jedna z nejjednodušších rostlin v zeleninové zahradě. Brambory rády rostou před horkým letním počasím nebo po něm. Nakrájejte brambory na větší kousky a nechte dva dny odležet. Položte je do 15 cm prohlubně s kompostem na dně a poté přikryjte půdou. Poté, co klíčky dosáhnou asi 3 cm, přidejte další hlínu. Opakujte po několika týdnech a stále zalévejte.

Petržel

Petržel slouží jako skvělá náhrada soli v salátech a polévkách a je jednou z těch zelenin, u které nemůžete selhat, když se rozhodnete ji pěstovat. Zasadit ji můžete před posledním jarním mrazem. Použijte bohatou a vlhkou půdu a rozmístěte sazenice asi 15 – 25 cm od sebe. 

Cuketa

Cuketu pěstujte na slunném místě po dostatečném zahřátí půdy. Zároveň si vyberte místo s dobře odvodněnou půdou a pracujte s kompostem. Zalévejte jednou týdně. Poté, co se objeví první květy, přidejte hnojivo a následně další a další, dokud nepřijde čas sklizně.

Obrázky: Pixabay