Vymalování interiéru jako od profesionála. Vše je o přípravě a volbě náčiní

Říká se, že vymalovat pokoj a dát mu nový kabát, je to nejjednodušší, co můžete při rekonstrukci dělat. Ale to je omyl. Přesto, i když jste nikdy nedrželi štětec v ruce, můžete dosáhnout úžasných výsledků, budete-li postupovat dle následujících kroků. 

Vše je o přípravě

Vzhled bude tak dobrý, jak dobrý bude povrch, na který budete barvu nanášet. Udělejte si tedy čas na přípravu zdi. Smíchejte cukrové mýdlo s vodou a houbou, namočenou ve směsi, otřete stěny a strop, abyste odstranili veškeré nečistoty a prach. Zbytky odlupující se barvy seškrábněte. Nyní vyplňte všechny praskliny, mezery a díry ve stěně pomocí tmelu nebo sádry. Vyhlaďte a nechte zaschnout.

Výběr barvy

Zeď, která byla připravena tímto způsobem, je potřeba ošetřit podkladovým nátěrem. Stěny jsou obvykle malovány barvou s nízkým nebo žádným leskem. Dveře, dřevěná okna nebo lišty by měly být natřené smaltovými nebo akrylovými barvami, které jsou odolnější.

Náčiní

Existují dva základní předměty pro malování – štětec a váleček. Štětce se používají na dřevěné obložení a také na malování rohů a hran místností, kam se váleček nemůže dostat. Válečky malují ploché povrchy stěn a stropů. 

Načasování

Teď ta zábavnější část – malování. Začněte od stropu směrem dolů po stěnách. Nejdříve vezměte rohy a hrany, poté větší ploché povrchy. Dejte si pozor na kapky. 

Úklid

Očistěte štětce a válečky ihned po použití. To je ten nejlepší způsob péče o natěračské náčiní. Omývejte tak dlouho, dokud nepoteče čistá voda. Štětce uložte svisle tak, aby štětiny směřovaly nahoru. Tím se nepoškodí.

Obrázky: Unsplash