Výroba roušek pro začátečníky. Šicí stroj nebudete potřebovat, stačí jehla a nit

Tipů a rad, jak si v dnešní době doma vyrobit jedno z nejvíce nedostatkových zboží – ochrannou roušku, můžeme nalézt na internetu mnoho. Pomůže staré tričko, pánské trenky, část podprsenky, plavky, gumičky do vlasů a spoustu dalších předmětů, které můžeme doma najít.

Jak si doma ušít ochrannou roušku?

Najděte doma tkaninu, ze které budete roušku šít. Ať už máte doma látku nebo jen zlikvidujete bavlněné oblečení, které už nenosíte, použít můžete cokoli uznáte za vhodné. Připravte si nitě, nůžky a jehlu a začněte dle následujících kroků.

Nejdříve je potřeba vytvořit si vzor. Měl by vypadat jako nepravidelný útvar, kterého dosáhnete spojením bodů různě dlouhých přímek. Nakreslete přímku dlouhou 10,5 cm, kolmo na ní z pravé strany čáru o délce 8,5 cm a z levé strany 13 cm. Rovnoběžně s první první přímkou vytvořte další, také dlouhou 13 cm (ve vzdálenosti od nejkratší, tedy pravé dlouhé 8,5 cm). Jak se čáry kryjí, vytvoří se vám obdélník (10,5 x 8,5 cm), toho si ale nevšímejte, vás budou zajímat pouze koncové body přímek, které nyní spojte. Jediné přímky, které obtáhnete celé, je dolní 10,5 cm a pravá 8,5 cm.

Vystřižený vzor přiložte k dvojité tkanině a obkreslete. To udělejte 2x, což znamená, že budete mít vystřižené 2 vzory z dvojité tkaniny, takže celkem 4 kusy látky stejného tvaru. Při střihání si nezapomeňte nechat tak 1 cm rezervu od papírového vzoru.

Nejdříve sešijete dva kusy látky k sobě (jeden vzor) a poté obě části k sobě. Kraje, kde budou umístěny gumičky, přehněte a přišijte tak, aby vznikla malá kapsička, kterou pak úchyty za uši provléknete. Máte hotovo.

Obrázky: Pixabay, Zinoti