Dřez nebo myčka na nádobí. Vítěz v soutěži o nejčistší nádobí je jednoznačný

Josephine Cochrane je americká vynálezkyně, která stojí za vznikem myčky na nádobí. V roce 1886, když už měla po krk mytí nádobí v ruce, postavila první praktickou myčku na nádobí. Přístroj měl motor, jenž otáčel kolem, a čerpal horkou mýdlovou vodu z kotle přes nádobí. Lidé ji za to milovali a musíme přiznat, že my také, protože nejenže nám všem usnadnila práci, ale zařídila, že se z našeho nádobí smyje více choroboplodných zárodků.

Myčka na nádobí vs. ruční mytí

Cochrane kdysi neměla ani tušení, že mytí nádobí v ruce je méně hygienické a že jej s myčkou na nádobí nelze vůbec srovnávat, co se týká efektivity práce. Špinavé nádobí se důkladně vyčistí až při 60 stupních, které spotřebič dokáže zvládnout, ale naše ruce bohužel nikoli. Navíc, houbička, kterou používáme, je semeništěm těch nejhorších tvorů v naší kuchyni. Vědci našli na houbičkách na nádobí téměř 400 různých druhů bakterií.

Odborníci proto tvrdí, že používání myčky na nádobí je nejen zdravější, ale také ušetří čas, peníze, vodu i energii.

Zajímavost

Švédští vědci v roce 2015 odhalili, že děti žijící v domácnostech, kde se nádobí myje v ruce, jsou méně citlivé na alergie, než děti žijící v domácnostech, kde se používá myčka na nádobí. Ruční mytí je totiž vystavuje většímu počtu mikrobů, kterým se imunitní systém již dokáže bránit. Zde je vidět, že všechno zlé, může být i k něčemu dobré.

Obrázky: Freepik