Digestoř by měla být nezbytnou součástí každé kuchyně. Nemáte-li možnost jiného odvětrávání, je to jediná šance, jak zamezit zapařené místnosti z vaření, zvláště pokud bydlíte v menším bytě o velikosti jednoho pokoje. Neustálé používání digestoře má ale jednu nevýhodu – rychle se zanese usazeným prachem a mastnotou.
Metoda č. 1: Amoniak
I když se vám do toho ale vůbec nechce, je nutné digestoř pravidelně čistit, aby efektivně pracovala. Je třeba se jí věnovat nejen zvenčí, ale i zevnitř. Odmontujte z ní filtrační část, umístěte do vzduchotěsného vaku a nechte přes noc namočenou v roztoku amoniaku. Poté ji opláchněte pod proudem horké vody. Následně otřete ze všech strav alkoholickým roztokem, který účinně odstraňuje nečistoty.
Metoda č. 2: Osolená kyselina citrónová
V jiném případě můžete filtr vložit do osolené kyseliny citrónové a nechat stát asi 15 minut. Poté vydrhněte starým zubním kartáčkem.
Obrázky: Freepik