Místa a aktivity, kterým je třeba se vyhnout, abyste se nevystavili nebezpečí infekce COVID-19

Některé činnosti a místa jsou z hlediska rizika přenosu infekčních chorob problematičtější než jiná. V letošním roce tato informace získala na obzvláštní naléhavosti ve spojitosti s pandemií COVID-19, která už stála životy statisíců lidí po celém světě a je jednou z nejrychleji se šířících chorob v historii lidstva. Při uvolnění bezpečnostních opatření, která byla přijata během března a dubna, pak narůstá tlak na vlastní zodpovědnost lidí, kteří tak drží ve svých rukou zdraví své i svého okolí.

Kde je nebezpečí nákazy vyšší než jinde?

Jen na dodržování bezpečnostních pravidel tak závisí, zda se koronavirem nakazíme či nikoliv. Některá místa a činnosti jsou pak z hlediska možnosti přenosu viru rizikovější než jiná. Obecně vzato se jedná o taková místa, kde se v jednu chvíli na jednom omezeném prostoru shromažďuje vyšší počet lidí.

Brazilská epidemioložka Denise Garerettová zveřejnila na svém twitterovém profilu seznam míst s vysokou rychlostí přenosu COVID-19, kterým vřele doporučuje se ve vlastním zájmu vyhnout. Na jejím seznamu jsou:

  • Kostely
  • Restaurace a bary
  • Velké akce nebo večírky
  • Kosmetické salóny
  • Kina, divadla, koncerty
  • Lodní plavby
  • Nemocnice a zdravotnické služby

Zdravotnice rovněž vysvětlila, že pakliže už z nějakého důvodu člověk nutně potřebuje navštívit některé z těchto míst, je více než vhodné zvolit takový čas, který je mimo jejich provozní špičku. Zároveň varuje, aby se lidé pokud možno vyhýbali návštěvě veřejných toalet, kde je vyšší koncentrace výskytu tělních tekutin, které mohou být potenciálně infekční.

V případě setkání vzájemného setkávání s lidmi by se pak všichni účastníci měli vyhnout zbytečným fyzickým kontaktům v podobě podání ruky, objetí či polibků. Ideální samozřejmě je dodržovat dvoumetrovou vzdálenost od ostatních lidí. Pokud už je nutné se v něčí blízkosti vyskytnout, odbornice varuje, že tento kontakt by neměl trvat déle než 10 nebo 15 minut. Doba trvání expozice viru totiž zvyšuje šanci nákazy, a proto je dobré čas strávený v přítomnosti druhých lidí zkrátit pokud možno na minimum.

Obrázky: Freepik