Rajčata jsou velice zdravou potravinou, která má blahodárné účinky na naše zdraví, pokud vyloženě netrpíme alergií. V tomto ročním období je ale důležité pamatovat na to, že rajčata jsou především letní zeleninou, v žádném případě neočekávejte, že nyní na pultech obchodů najdete zdravý, na slunci zralý vzorek.
Bezchybné pouze na oko
Většina rajčat v obchodech vás může nalákat svým vzhledem, jsou krásně červená a bez kazů, ale bohužel uvnitř jsou plná hormonů, celulózy a různých chemikálií. A to neplatí pouze pro plody ze zahraničí, i domácí pěstitelé ve většině případů nakupují semena ze zahraničí, což je často na úkor chuti a nutričních hodnot.
Ochrana plná chemikálií
Zemědělci používají k ochraně rostlin hodně hnojiv, takže existuje šance, že rostlina může mít dokonce karcinogenní vlastnosti. Pokud je v rajčatech příliš mnoho celulózy, budou dřevnatá a příliš tvrdá. Bohužel, další škodlivou látkou je L-methionin, ten ovlivňuje barvu rajčat. Krásná červená rajčata evokují zdravý, zralý produkt, ale pravdou je, že se jedná o znamení, že jsou plná L-methioninu. V důsledku hormonů zase můžete na povrchu rajčat vidět hnědé proužky a po rozříznutí neuvidíte téměř žádná semena, pouze želatinovou látku.
Jak rozlišit mezi skutečným a “umělým” rajčetem?
Skutečné rajče není tvrdé a slupka není příliš silná. Jeho barva je obvykle světlejší, ne jasně ani tmavě červená. Pokud jej vyzkoušíte u stopky, skutečné rajče nikdy nebude tvrdé. Po rozkrojení bude šťavnaté a bude mít sladkokyselou chuť.
Obrázky: Pixabay