To, že červené víno dokáže zvýraznit chuť mnoha pokrmů a zlepšit trávení není jedinou jeho výhodou. Pokud je to jediné pití, které preferujete na večírcích nebo si dopřejete skleničku po dlouhém, náročném dni, důrazně vám doporučujeme si tyto zvyky zachovat. Pomáháte totiž svému tělu předcházet různým onemocněním a chránit některé důležité orgány. Pamatujte ale, že to neznamená, že budete pít hektolitry červeného vína denně, nic se nemá přehánět.
Chrání srdce
Červené víno brání srážení krve. Obsahuje polyfenoly, které zlepšují a udržují pružnost cév, čímž snižují riziko ucpání tepen a chrání vás před srdečními chorobami.
Pomáhá léčit rakovinu
Předpokládá se, že quercetin, antioxidant, obsažený v červeném víně podporuje přirozenou smrt buněk rakoviny tlustého střeva.
Chrání mozek
Resveratrol v červeném víně může zlepšit kognitivní funkce a zabránit tak vzniku Alzheimerovy choroby a dalším problémům mozku spojených se stárnutím.
Reguluje hladinu cukru v krvi
Opět díky obsahu resveratrolu může červené víno pomoci při vylučování inzulínu. Nápoj obsahuje bílkoviny, které regulují citlivost na glukózu a inzulín.
Pomáhá při hubnutí
Předpokládá se, že sloučenina odvozená z resveratrolu zvaná piceatannol pomáhá při procesu hubnutí tím, že brání tvorbě tukových buněk v těle. Tato sloučenina se váže na inzulínové receptory, aby zabránila růstu tukových buněk.
Bojuje proti nachlazení
Pití červeného vína může pomoci omezit příznaky nachlazení. Obsahuje totiž antioxidanty, které dokáží bojovat s infekcemi a eliminovat volné radikály, které by mohly našemu tělu ublížit ještě více. Dopřejte si proto skleničku červeného pokaždé, když se necítíte dobře.
Snižuje hladinu cholesterolu
Lidé s vysokým krevním tlakem, kteří pili červené víno, zaznamenali snížení hladiny špatného cholesterolu až o 12%. Toto zlepšení znamená snížené riziko srdečního infarktu, mrtvice a dalších srdečních potíží.
Obrázky: Freepik