Toto onemocnění se odborně nazývá cholelithiáza a zlidovělo pod názvem žlučové nebo žlučníkové kameny. Jedná se o poměrně časté onemocnění, které postihuje zažívací trakt, přičemž kameny se nejčastěji vyskytují ve žlučníku, ale mohou se nacházet i na jiných místech žlučových cest.
Vznik žlučových kamenů a rizikové skupiny
Žlučové kameny jsou způsobovány nerovnováhou ve složení žluči, kdy dochází k nežádoucímu shlukování molekul a vytváření krystalků. Ty na sebe poté nabalují další molekuly, až vznikne buďto kámen nebo písek, který však působí stejně negativně jako samotné kameny.
Pokud jde o rizikové skupiny, patří mezi ně zejména
- Obézní lidé
- Těhotné ženy
- Lidé postižení diabetem neboli cukrovkou, a také
- Pacienti, kteří prodělali operační zákrok na zažívacím traktu.
Příznaky a formy cholelithiázy
Velkým problémem tohoto onemocnění je skutečnost, že jedna z forem, která postihuje přibližně 65 % všech nemocných, je bezpříznaková. Často je pak toto onemocnění diagnostikováno až v rámci předoperačních vyšetření pro zákrok v jiné oblasti, případně až při pitvě.
Forma, která příznaky má, se dále dělí na dyspepsii a koliku. Pro koliku je typická náhlá ostrá bolest, která může trvat od několika minut až do několika hodin. Bolest často následuje po konzumaci mastného pokrmu a postupuje obvykle zepředu od žeber až do zad. Bývá často provázena také zvracením. Pokud jde o dyspepsii, ta se projevuje zejména nesnášenlivostí některých potravin, tlakem v oblasti žeber a horní část břicha a také říháním a plynatostí.
Léčba žlučových kamenů
Pokud jde o akutní koliku, pak je několik možných postupů léčby podle závažnosti onemocnění. Někdy postačí klid, obklady a dočasná hladovka, pokud je však situace vážnější, přistoupí lékař k rozbití kamenů pomocí rázové vlny nebo k jejich rozpouštění, které však není možné úspěšně provést ve všech případech. Někdy je nutná operace, při níž dojde k odstranění žlučníku.
Nemocný může k úspěšné léčbě tohoto onemocnění přispět především úpravou stravy, přičemž je nutné z jídelníčku vyřadit tučná a příliš kořeněná jídla a samozřejmě také alkohol. Pomáhá rovněž, když se denní příjem potravy rozdělí do více menších porcí.
Pokud jde o byliny, při této chorobě pomáhá například čaj z řapíku lékařského, kurkumy, máty peprné a heřmánku.
Obrázky: Freepik