Se zázvorem už se nějakou sobu pravidelně setkáváme na pultech našich obchodů a nutno dodat, že je to jen dobře. Tento nenápadný kořen v sobě totiž ukrývá celou řadu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, které ho činí velmi účinným pomocníkem při nejrůznějších zdravotních problémech. Má sice velmi specifickou chuť, ale lze ho snadno přidávat do velkého množství pokrmů či nápojů.
Proč do svého jídelníčku zázvor zařadit?
Kořen zázvoru je už po tisícileté znám jako přírodní lék proti nejrůznějším zánětlivým onemocněním, jako jsou například artritida, artróza nebo fibromyalgie. Velmi pozitivní účinky má pravidelná konzumace zázvoru na naši trávicí soustavu, pomáhá při nadýmání, gastritidě, žaludečních vředech i průjmu. Působí také jako ochrana žaludku při konzumaci alkoholu nebo užívání léků, těhotným ulevuje od jejich ranních nevolností. Z hlediska toho, že zabraňuje nevolnostem a zvracení, je vhodným doplňkem také při mořské nemoci či léčbě rakoviny během chemoterapie. Ženy jistě potěší to, že zázvor zrychluje metabolické procesy v našem organismu a tím přispívá i k rychlejšímu hubnutí přebytečných kilogramů. K dalším benefitům zázvoru patří prevence před kardiovaskulárními onemocněními. Pokud smícháte malé množství zázvoru s medem, získáte účinné přírodní afrodiziakum.
Jak zázvor konzumovat?
Způsoby konzumace zázvoru jsou velmi rozmanité, lze ho syrový nastrouhat a přidat téměř do libovolného receptu, například do nejrůznějších omáček či polévek. Z hlediska nápojů si ze zázvoru lze snadno připravit čaj či šťávu. Šťávu lze ve zředěné podobě konzumovat buď samotnou, nebo ji lze přidat ke šťávě jablečné či mrkvové. V obchodech je nyní k zakoupení také krystalovaný zázvor, nicméně mějte na paměti, že obsahuje velké množství cukru. Zázvor lze ale nejen konzumovat, v podobě esenciálního oleje ho oceníte při rozmanitých masážích. Velmi oblíbený je zejména u osob, které trápí studené dolní končetiny.
Obrázky: Pixabay