Necítíte se po konzumaci některých potravin dobře? Je možné, že jste citliví nebo dokonce alergičtí na potraviny obsahující v určité míře histamin, chemickou látku, která se podílí na funkci imunitního systému a centrální nervové i trávicí soustavy. Tento typ alergie je sice vzácný, ale nelze vyloučit, že nepostihl zrovna vás.
Alergie na histamin, histaminová intolerance
V současné době trápí asi 2 – 3% populace, častěji se vyskytuje u žen středního věku. V podstatě vzniká nepoměrem mezi příjmem a odbouráváním histaminu v těle, což může nastat zvýšeným příjmem histaminu nebo vlastní tvorbou těla.
Příznaky
Obvykle se histaminová intolerance projevuje nepohodlím v břiše, což může zahrnovat průjem, bolest, křeče, nadýmání, ale k tomu se může přidat i bolest hlavy, závratě, zvracení a kožní problémy. Objevit se mohou i změny v chování, úzkostné stavy, poruchy spánku a snížená chuť k jídlu.
Potraviny s vysokým obsahem histaminu
Potraviny s vysokým obsahem histaminu jsou:
- Zelí
- Kefír
- Plesnivé sýry
- Alkohol
- Ocet
- Uzeniny
- Ryby
- Mořské plody
Potraviny se střední úrovní histaminu
Mezi potraviny, které obsahují střední množství histaminu, patří:
- Špenát
- Lilek
- Houby
- Rajčata
- Konzervovaná zelenina
- Sušené ovoce
- Jahody
- Ananas
Potraviny s nízkým obsahem histaminu
- Nezpracované maso
- Čerstvě ulovené ryby
- Kuře
- Krůta
- Brambory
- Játra
Obrázky: Freepik