Záněty mohou být akutní nebo chronické. Takovým dobrým příkladem akutního zánětu je, když si tělo samo ubližuje, respektive způsobuje otoky, přitahuje bílé krvinky, aby se zabránilo dalšímu poškození. Pokud se zranění nehojí nebo je tělo vystaveno dalšímu útoku, vyvíjí se chronický zánět, jenž ovlivňuje funkci nervů, kloubů, svalů a všech ostatních tkání. Jaké jsou příznaky zánětu v těle a co můžeme udělat pro to, abychom se jej zbavili, se dočtete v dnešním článku.
Jak se zánět v našem těle tvoří?
Většina zánětů se ve skutečnosti tvoří ve střevním traktu. Asi 70% našeho imunitního systému se totiž nachází přesně na tomto místě. Propustnost střevní stěny se narušuje kvůli různým chemikáliím a dalším faktorům, což umožňuje toxinům, bakteriím, virům a nestráveným částicím potraviny vstoupit do krevního řečiště. Tělo následně vyšle výstrahu a zahájí útok na přítomnost cizí hmoty, která uniká ze střeva.
Příčiny zánětu
Stále více výzkumů spojuje faktory související s živinami se zánětem. Mezi takové patří:
- Chemické přísady
- GMO (geneticky modifikované organismy)
- Rafinovaný cukr
- Zpracované polotovary
Ovšem kromě faktorů odvozených z potravin lze na seznam přiřadit i neustálý stres.
Varovné příznaky
- Chronická únava
- Akné
- Nadměrná touha po určitých potravinách
- Potřeba velkého množství jídla
- Nárůst hmotnosti
- Otoky
- Zadržování vody
- Průjem nebo zácpa
- Vysoký krevní tlak
- Vředy
- Bolesti kloubů
- Ztuhlé svaly a klouby
- Syndrom dráždivého tračníku
Jak léčit zánět přirozenou cestou
Pří léčbě zánětu je nejdůležitější správná výživa. Naše stravovací návyky ovlivňují, jak se mění složení naší střevní flóry, což hraje významnou roli při udržování našeho zdraví. Odstraňte ze svého jídelníčku zpracované potraviny, rafinovaný cukr a pšenici. Zvolte raději syrovou zeleninu, saláty, bílkoviny, zdravé tuky, ovoce, kvašené potraviny, olejnatá semena a probiotika.
Obrázky: Freepik