Srdeční problémy jsou jedny z nejčastějších příčin úmrtí na celém světě. Důležitým rizikovým faktorem jak pro srdeční infarkt, tak pro mozkovou mrtvici, je ateroskleróza – krevní cévy se zužují a je stále obtížnější jimi protlačit krev, což snižuje její průtok v těle. Srdce pak musí zvýšit svou práci, aby jednotlivým orgánům dodalo potřebné množství krve. Pokud k tomu všemu přidáte stres, nedostatek pohybu a nezdravé stravování, nebezpečí pro zdraví vašeho srdce je na světě. Vše tedy závisí na tom, aby cévy zůstaly krásně čisté a nebyly zablokované. Toho můžete docílit konzumací následujících potravin.
Losos
Jedna z nejzdravějších potravin pro srdce. Důvodem je to, že obsahuje spoustu mastných kyselin, jež snižují hladinu cholesterolu, triglyceridů a riziko zánětů. Můžete zvolit i tuňáka, sledě a makrelu.
Pomerančový džus
Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva je bohatá na antioxidanty, které posilují krevní cévy. Džus také snižuje krevní tlak. Dvě sklenice denně jsou dostatečné pro získání doporučené dávky vitamínu C a mnoha dalších vitamínů a minerálů.
Káva
Na seznamu může být celkem překvapením. Dle studií mohou 2 – 4 šálky kávy denně snížit riziko infarktu až o 20%. Pamatujte ale na to, že nadbytek kofeinu má negativní vliv na žaludek.
Ořechy
Je dobře známo, že ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, jako jsou omega 3 a mononenasycené mastné kyseliny. Vlašské ořechy a mandle mají obzvláště vysoký obsah zdravých tuků. Jezte jednu hrst denně.
Kurkuma
Obsahuje látku zvanou kurkumin, která pomáhá předcházet ukládání tuků a snižuje zánět tkání. Kurkuma je chutným doplňkem mnoha jídel i čajů a dodává jim lahodnou chuť.
Zelený čaj
Má uklidňující vlastnosti díky antioxidantům obsaženým v jeho listech. Snižuje vstřebávání cholesterolu a podporuje metabolismus. Bohatě stačí 1 – 2 šálky denně.
Další potraviny vhodné pro čištění cév
Zdravých potravin, které pomáhají zlepšit funkci našeho srdce a předcházet ucpaným cévám, je spousta. Kromě výše zmíněných byste měli do svého jídelníčku začlenit ještě následující:
- Meloun
- Celozrnné pečivo
- Sýry
- Mořské řasy
- Brusinky
- Skořici
- Granátová jablka
- Špenát
- Olivový olej
- Brokolici
- Avokádo
- Chřest
Zdraví našeho srdce by mělo být na prvním místě a konzumace těch správných potravin je nejjednodušším způsobem, jak si jej udržet co nejdéle.
Obrázky: Freepik