Úklid kuchyně je každodenní záležitostí. Této místnosti nevěnujeme pozornost pouze při velkém úklidu, ale každý den – musíme sklidit nepořádek po vaření, alespoň jednou denně naházet nádobí do myčky nebo umýt ve dřezu, po jídle sklidit ze stolu, vzít hadr a setřít drobky atd. Pak přijdou chvíle, kdy musíme vzít každý kout. A co jiného bychom vám měli poradit, než vzít do ruky ocet a vydrhnout s ním všechno, co se dá. Ukážeme vám, kde všude můžete ocet použít, abyste efektivně vyčistili i to nejmenší místo ve své kuchyni.
Lednice
Nejlepší je vyhnout se silným čisticím prostředkům plným toxických chemikálií na místě, kde skladujete jídlo. Místo nich vyčistěte vnitřek i vnějšek roztokem z octa a vody v poměru 1 : 1.
Mikrovlnná trouba
Na obtížné skvrny uvnitř mikrovlnné trouby použijte šálek z poloviny naplněný vodou a z druhé poloviny octem. Zahřívejte na maximální teplotu po dobu 2 – 3 minut. Vlhkým hadříkem pak stačí povrch jen otřít a všechny zaschlé zbytky od jídla zmizí jedním tahem.
Dřez
Na houbičku na nádobí nalijte větší množství octa, popřípadě zasypte jedlou sodou a vytvořte pěnu, která odstraní i ty nejtěžší skvrny. Soustřeďte se především na sifon, kde se drží nejvíce bakterií a nečistot.
Prkénka na krájení
K očištění a dezinfekci ploch na krájení nastříkejte ocet přímo na povrch a poté opláchněte.
Plastové nádoby
Pokud používáte nádoby z barevného plastu, přidejte do nich hodně octa, chvíli nechte působit, zatřeste a poté umyjte jako obvykle.
Hrnce
Ani na hrnce se nemusíte bát použít trochu octa. Na houbičku společně s mycím prostředkem naneste bílý ocet a umyjte jako obvykle. Ocet dodá nádobí extra lesk a čistotu.
Konvice a kávovar
Pokud konvice a kávovary zachycují sůl a vodní kámen, ohřejte v nich vodu s octem. Nechte přejít varem a umyjte.
Obrázky: Freepik