Jste jedním z lidí, kteří čekají, až na ně přijde řada na vakcínu proti COVID-19? Ať už plánujete první nebo druhou dávku, pravděpodobně budete nervózní z možných nežádoucích účinků. Odborníci tvrdí, že to, co jíme před a po očkování, může významně snížit vedlejší účinky, které mohou vakcínu proti COVID-19 doprovázet. Obecně se doporučuje zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, bílkoviny, ryby, vejce, celozrnné výrobky a drůbež, zároveň je důležité se vyhýbat červenému masu a mléčným produktům před termínem očkování. Kromě toho je zde seznam několika důležitých potravin, jejichž konzumace před a po očkováním vám může výrazně pomoci snížit vliv nežádoucích účinků.
Zelená zelenina
Zelená zelenina, jako je špenát, zelí a brokolice, má vysokou hladinu antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a zánětu v těle. Zejména brokolice obsahuje antioxidant sulforafan, jenž pomáhá chránit před oxidačním stresem a bojuje proti zánětu.
Cibule a česnek
Cibule a česnek jsou bohaté na probiotika, která přispívají k dobrému střevnímu mikrobiomu.
Polévky
Zaměřte se na polévky a dušené maso pro nejlepší imunitní odpověď ve vašem střevě.
Kurkuma
Kurkuma může být považována za nejvyšší superpotravinu. Studie prokázaly, že kurkumin, aktivní složka kurkumy, bojuje nejen proti zánětu, ale také pomáhá lepší funkci mozku a chrání hipokampus před stresem. Přidat ji můžete do smoothie, polévek, salátů, dokonce i do čaje dle chuti.
Borůvky
Freepik
Tento druh bobulí je další doporučenou potravinou před a po očkování proti COVID-19. Borůvky jsou nejen vynikajícím zdrojem antioxidantů, ale také zvyšují hladinu serotoninu.
Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Iatropedia.gr, msn.com