Milovníci kávy často stojí před složitým rozhodnutím – zrnková nebo mletá? Pokud jste takto bezradní pokaždé, když se nacházíte v obchodě před regálem s kávami, něco si teď k této problematice řekneme, abyste již nemuseli nikdy čelit tak těžkému dilematu.
Nový svět chutí a vůní
Mluvili jsme s mnoha experty přes kávu a přesvědčili nás, že koupě celých kávových zrn je mnohem lepší než pořízení mleté kávy. Slibujeme, že to není o tolik časově náročnější nebo obtížnější než nabrat kávovou sedlinu do stroje, ale přitom odměna bude pro vás obrovská.
Kávová zrna
Kávové zrno je ve skutečnosti semeno, které najdete uvnitř ovoce, kterému se přezdívá „kávová třešeň“. Stejně jako všechny druhy ovoce je sezónní a má určitou trvanlivost. Aby káva měla co nejlepší chuť, je sbírána na vrcholu zralosti, jako například zralý banán nebo avokádo. Poté, co byla káva sklizena, umyta a distribuována, kávové společnosti praží zelené fazole na hotový produkt, který už znáte a tolik milujete. Pamatujte však na to, že káva není sušený produkt, který můžete skladovat po několik let. Vždy se řiďte pokyny, které najdete na obalu.
Zrnková káva a mletá káva
Freepik
Proč je čerstvě pražená zrnková káva lepší než mletá? Chuť a aroma jsou dvě hlavní složky každé kávy. Pokud si koupíte mletou, přjdete o obě. Čerstvě namletá káva z kávových zrn je mnohem lepší než mletá káva kupovaná, protože mletá káva po každém styku se vzduchem začíná oxidovat a tím ztrácet svou chuť. Přestože lidé, kteří pro vás kávu praží, tvrdě pracují na tom, abyste nebyli o nic ochuzeni, přirozený proces oxidace nelze zastavit. Když budete pít předemletou kávu, stále bude obsahovat kofein a chutnat jako káva, ale čerstvě umletá káva vám poskytne vrstvenou sladkost a plnost.
Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Huffpost.com