Věnujte pozornost úrovni živin ve vašem těle. Absence dvou klíčových vitamínů vede ke zdravotním neduhům

Vitamíny a minerály jsou pro naše tělo a celkovou pohodu nezbytné, o tom není vůbec žádných pochyb. Přesto často nevěnujeme téměř žádnou pozornost úrovni živin v našem těle. Každý druhý pacient má kriticky nízké hladiny vitamínů D3 a B12, jež souvisejí s imunitním systémem, mozkem a hormonálním zdravím. Absence těchto dvou vitamínů může vést k nesčetným problémům.

Funkce vitamínu D3

Existují dvě hlavní formy vitaminu D-vitamin D2 a D3. Zatímco první se přirozeně vyskytuje v některých rostlinách, druhý se přirozeně vyskytuje u zvířat a je produkován kůží, když je vystavena slunečnímu záření. Každá buňka v našem těle od mozku po kosti, má na svém povrchu receptory pro vitamín D3. Výhody vitamínu D3 jsou:

  • Produkce bílých krvinek
  • Trénink chytré imunity
  • Produkce hormonů, včetně štítné žlázy a pohlavních hormonů
  • Zdraví a paměť mozku
  • Vstřebávání vápníku a fosforu
  • Inzulínová rezistence

Vitamin D3 není jen vitamín. Působí jako hormon. Mnoho odborníků je toho názoru. Protože je většinou produkován v kůži v reakci na sluneční záření a je také absorbován z určitých potravin bohatých na vitamín D.

Funkce vitamínu B12

Vitamin B12 je také důležitou živinou, kterou naše tělo potřebuje. Některé funkce tohoto vitaminu zahrnují:

  • Tvorbu energie
  • Metabolismus sacharidů
  • Zdraví střev
  • Zdraví nervů (včetně zrakových nervů)
  • Zdraví mozku, paměť
  • Regulace nálady

Varovné příznaky nedostatku vitaminu D3 a B12

Pokles hladiny vitamínů D3 a B12 může způsobit několik zdravotních problémů. Od bolesti těla, mozkové mlhy, únavy až po hormonální nerovnováhu, lámavé nehty a ztrátu paměti. Existuje dostatek lékařské vědy, která spojuje vitamín D3 a B12 s téměř vším, od vašeho imunitního systému až po hormonální a mozkové zdraví.

Nejlepší potravinové zdroje vitamínu D3 a B12

Některé z přirozených zdrojů D3 zahrnují sluneční světlo, celá vejce, houby a tučné ryby. Pokud jde o vitamín B12, fermentované potraviny, maso, pivovarské kvasnice a mléčné výrobky jsou dobrými přírodními zdroji.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Webmd.com, Healthline.com