Veganská strava ubírá dětem na výšce a způsobuje slabé kosti, tvrdí odborníci

Až o 3 centimetry menší jsou děti, které dodržují veganskou stravu, vyplývá z nové vědecké studie, kde se odborníci věnují riziku osteoporózy a zlomenin způsobených stravovacím přístupem u školních dětí. Nová studie naznačuje, že děti, které dodržují trendovou veganskou stravu, jsou menší a mají slabší kosti.

Dopad rostlinné stravy na dětské kosti

Studie vědců z University College London’s Great Ormond Street Institute of Child Health poukazuje na to, že rodiče by si měli být vědomi rizik veganskou stravy a že děti dodržující takové diety by měly dostávat doplňky vitamínu B12 a D, aby se snížily možné dlouhodobé zdravotní následky rostlinné stravy během vývoje.

„Víme, že stále více lidí přitahuje rostlinná strava z řady důvodů, včetně ochrany zvířat a snižování lidské stopy na klimatu. Ale také víme, že výzkum účinků těchto diet na zdraví dětí se omezil na hodnocení výšky a hmotnosti a byl proveden pouze u veganských dětí. Naše studie poskytuje důležité informace o zdravotních výsledcích u dětí po vegetariánské a veganské stravě,“ říká hlavní autor studie Jonathan Wells, profesor na UCL.

Slabé kosti až do dospělosti

Tato nová studie proto zkoumala 187 zdravých dětí ve věku 5-12 let, z nichž 63 drželo vegetariánskou stravu, 52 veganskou stravu a 72 jedlo vše. Jak ukázaly výsledky, děti na veganské stravě byly v průměru o 3 cm kratší, měly o 4–6 % nižší obsah kostí a více než 3x častěji měly nedostatek vitamínu B12 než děti, které jedly vše.

„Maximalizace zdraví kostí u dětí se doporučuje, aby se snížilo budoucí riziko osteoporózy a zlomenin. Zjistili jsme, že děti na veganské stravě měly nižší kostní hmotu, a to i po úpravě dat pro menší tělo a velikost kostí. To znamená, že mohou vstoupit do dospívání s již prokazatelně slabými kostmi, které, pokud je způsobeny dietou, budou pokračovat až do dospívání, čímž se může zvýšit riziko nepříznivých následků kostí na pozdější život,“ dodala autorka a profesorka Mary Fewtrell.

Vědci doufají, že jejich zjištění upozorní na to, že strava dítěte a dospělého člověka by se měla v některých ohledech lišit.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Dailymail.co.uk