Hned pro začátek dobrá zpráva – koronavirus pravděpodobně nebude žádným způsobem přenášen skrze samotné jídlo. Je to především respirační onemocnění. Ale skutečně je bezpečné si v této době objednávat donášku jídla domů? Pojďme se společně podívat na několik pravidel.
Objednávejte z restaurací, kterým důvěřujete
Obecně platí, že bychom měli být věrni restauracím, které dobře známe a které máme rádi. Občas samozřejmě stojí za to zariskovat a poznat něco nového, ale rozhodně ne v této době. Při objednávce se nestyďte zeptat, jaké opatření restaurace zavedla co se hygieny i samotného vaření týká, aby zabránila šíření koronaviru.
Rozhodněte se pro bezkontaktní doručení
To platí především o platbě a samotném předání. Požádejte kurýra, aby položil jídlo před dveře nebo na parapet a snažte se platit kartou, je-li to možné. Spousta doručovatelů s sebou nosí terminál nebo je možnost zaplatit rovnou online kartou ještě před dovážkou. Krabice nebo plastové nádoby převezměte v rukavicích s rouškou na obličeji. Nádoby pečlivě otřete. Po manipulaci s obaly si důkladně umyjte ruce.
Ujistěte se, že je vaše jídlo čerstvé
To vám prozradí především teplota jídla. Pokud jste si objednali hranolky, které dorazí vlažné či při pokojové teplotě, je jasné, že byly usmaženy pár hodin zpět a v tuto chvíli už není vhodné je jíst, protože v takový čas bakterie rostou nejrychleji.
Zbavte se obalů
Především těch plastových. Přesto, že pracovníci restaurace pracují v rukavicích, nikdy nemáte dostatek jistoty, jak celý proces probíhal. Plastové nádoby ihned vyhoďte a jídlo si přendejte na své čisté nádobí.
Nejezte ze společného talíře
Pokud jste učinili jednu objednávku pro více lidí a potřebujete jídlo rozdělit, nejezte z jedné nádoby. Naporcujte ho na samostatné talíře.
Obrázky: Freepik