Syrové kuřecí maso je hostitelem velkého množství bakterií, které mohou být pro naše zdraví skutečnou hrozbou. Už jste jistě slyšeli o salmonele. Nachází se ve více než 20% syrového kuřecího masa na světě, tím pádem může být špatně zpracované kuřecí maso jednou z nejnebezpečnějších věcí, která se ve vaší domácnosti vyskytuje. To samozřejmě vyvolává otázku „Jak správně a bezpečně rozmrazit kuře?“ Zde jsou čtyři jednoduché způsoby, jak na to.
Vodní lázeň
Doba trvání: 1 hodina na každých 500 g kuřecího masa
Rozmrazování ve vodní lázni je jedním z nejčastějších způsobů, jak povolit zmrazenou drůbež. Vložte maso do vzduchotěsného sáčku a zcela ponořte do misky se studenou vodou. Po hodině čekání se k němu vraťte a můžete začít vařit. Pokud se ptáte, proč zrovna do studené vody, je to z toho důvodu, že kuřecí maso, dlouhodobě vystavené teplé nebo horké vodě, se pomalu vaří a podporuje tak růst bakterií.
Tekoucí voda
Doba trvání: 30 až 40 minut
Pokud nemáte mnoho času a nevadí vám vyplýtvat trochu vody, postupujte podle stejných kroků jako v předchozím odstavci s tím rozdílem, že necháte maso pod tekoucí vodou. Nechte mírný proud, silný výbuch vody proces nezrychlí.
Mikrovlnná trouba
Doba trvání: 4 – 5 minut v závislosti na velikosti
Jste-li ve spěchu a potřebujete rychle uvařit večeři, zvažte použití mikrovlnné trouby. Přesto, že je tato metoda technicky nejrychlejší, dělá se u ní nejvíce chyb. Musíte zvážit spoustu faktorů – typ mikrovlnné trouby, příkon a velikost kuřete. Poté vložte kuře do nádoby vhodné pro ohřívání v mikrovlnné troubě a spusťte rozmrazování. Každou minutu maso otáčejte a kontrolujte. Nechte si asi 3 minuty na kuřecí stehna a 4 minuty na kuřecí prsa. Je velice důležité, abyste mikrovlnnou troubu nenastavovali výše než je stupeň odmrazování. Kuře by se mohlo ve spotřebiči uvařit a tím podpořit růst bakterií. Před vložením do mikrovlnné trouby je také nezbytné kuře naporcovat.
Ponechání v lednici přes noc
Doba trvání: 8 – 10 hodin
Pokud hledáte nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak kuře rozmrazit, pak je tato metoda správnou volbou pro vás. Sice zabere nejvíce času ze všech zmíněných, ale udržuje maso v teplotním rozmezí, které je pro vás bezpečné. Zde neexistují žádné zkratky, jednoduše vyjměte kuře z mrazáku a vložte na noc do lednice. Někteří lidé se podivují, proč maso vkládat do lednice, proč jej nenechat na kuchyňské lince jen tak. To je ovšem jeden z nejnebezpečnějších způsobů, jak kuřecí maso rozmrazovat, protože salmonele se zvláště daří při teplotách 5 – 47 stupňů.
Obrázky: Pixabay