Citrónová kůra možná může být hořká, ale také zdraví velmi prospěšná. Zmrazit, nastrouhat a prevence proti cukrovce a dalším nemocem je na světě

Všichni víme, že citróny jsou plné vitamínů a také moc dobře víme, že chuť jejich kůry není úplně to, co v kuchyni vyhledáváme. Ale jak už to tak bývá, nejvíce živin se vyskytuje právě ve slupce. Co ale možná moc lidí netuší, že tyto výhody pro naše zdraví nejlépe získáme, když citróny zmrazíme. Citrónová kůra je stejně kvalitní na vitamíny a minerály jako citróny samotné, proto bychom ji rozhodně neměli po vymačkání vyhazovat – obsahuje vitamíny A, B6, C a E, železo, zinek, draslík, vlákninu a bílkoviny.

Kromě toho v sobě nosí také flavonoidy a limonoidy – posilují buňky, bojují proti volným radikálům v těle a fungují jako prevence před různými onemocněními, jako je například cukrovka a rakovina. Dle studií se v citrónech vyskytuje více než 22 sloučenin bojujících proti rakovině, včetně vitamínu C, glykosidů, pektinu a limonenu.

Citróny jsou dokonce nápomocné i v přírodní kosmetice. Jsou používány pro zesvětlení pokožky.

Zmrazení citrónů

Citróny dobře umyjte, usušte a na několik hodin nechte zmrazit. Nejlepším způsobem, jak citrónovou kůru použit, je nastrouhat ji. Kromě ochucení jídel a nápojů poskytne vašemu tělu, jak už bylo řečeno, řadu živin.

Používáte citrónovou kůru ve vaší kuchyni k podpoře zdraví? Dejte nám vědět do komentářů a sdílejte článek mezi svými přáteli.

Zdroj: feelhealthylife.com