Nejoblíbenější zábava v období karantény? Jednoznačně pečení. Důkazem toho je vyprodané droždí v každém obchodě a limitovaný počet kusů na osobu. Lidé experimentují a hledají ty nejlepší recepty a triky, jak upéct co nejlepší pečivo. Je to skvělý způsob, jak zahnat stres dnešní doby a zároveň se něco přiučit. Základem každého dobrého pečení i vaření jsou správné ingredience, v případě pečení z kynutého těsta se jedná především o kvasnice. Existuje několik druhů droždí a ten, který si nakonec vyberete, ovlivní celkový výsledný produkt. Zde se pokusíme představit tři nejčastěji používané.
Aktivní sušené droždí
Jedna z nejoblíbenějších složek domácího pekaře. Jeho struktura je zrnitá a v podstatě se dá charakterizovat jako živé droždí spící v zabaleném stavu. Než jej použijete, musíte jej totiž rozpustit v teplé vodě. Během chvíle se na hladině začnou tvořit malé bublinky. Pokud se tak nestane, je to znamení, že kvasnice jsou mrtvé.
Instantní droždí
Další forma spícího droždí. Jedná se o menší granule, které jsou určené k okamžitému použití. Není třeba jej rozpouštět, stačí jen přidat do sypkých ingrediencí a je to. Rychle rostoucí kvasinky přimějí těsto kynout výraznějším tempem, než je tomu u jiných druhů droždí. Navíc, instantní droždí můžete snadno přeměnit na aktivní sušené, vyžaduje-li si to recept a vy jej zrovna nemáte po ruce. Matematika je jednoduchá – máte-li aktivní sušené droždí, ale potřebujete instantní, vynásobte množství 0,75, pokud je tomu naopak, máte instantní, ale je třeba aktivní sušené, vynásobte množství 1,33.
Čerstvé droždí
Najdete jej v chlazených sekcích mnoha obchodů, často ve formě malých kostek. Čerstvé droždí je světle hnědé, měkké a drobivé. Vyžaduje aplikaci do vlažné vody a nejvhodnější je pro pečení chleba, u kterého je potřeba dlouhé a pomalé kynutí. V lednici čerstvé droždí můžete udržet pár týdnů, ale pokud si na něm všimnete stop plísně nebo má-li najednou tmavě hnědou barvu, okamžitě ho vyhoďte do odpadků.
Obrázky: Pixabay