Sůl je rozhodně nezbytnou surovinou v naší kuchyni. Díky ní je jídlo mnohem chutnější a jedná se o základ téměř každého pokrmu. Ovšem především pro sůl platí „všeho moc škodí“. Vysoká konzumace soli zvyšuje riziko zdravotních problémů a vede k velkému počtu úmrtí v důsledku nezdravé spotřeby sodíku. Mezi takové potíže se zdravím patří následující.
Vysoký krevní tlak
Sůl je příčinou zadržování vody v těle, což znamená, že naše srdce musí silněji pumpovat. Jsme tak vystaveni riziku srdečních onemocnění, mrtvici, demenci a kardiovaskulárním onemocněním.
Nadýmání
Sodík způsobuje nadýmání a otoky, které se vyskytují v rukou, nohou a chodidlech.
Osteoporóza
Čím více soli konzumujeme, tím více vápníku ztrácíme. A nedostatek vápníku v těle vede k oslabení kostí a osteoporóze.
Problémy s ledvinami
Sodík zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů, protože zvyšuje hladinu vápníku v moči a vede k zadržování vody v těle. Tím ledviny vyplavují méně tekutin z těla, což může vést k jejich selhání.
Mozková mlha
Nadbytek soli vede k poškození kognitivních funkcí a mozková mlha je jedním z prvních příznaků.
Jak jste na tom s příjmem soli vy? Dejte nám vědět vaše stravovací návyky do komentářů a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: healthyfoodhouse.com