Dejte pozor, co konzumujete. Potraviny, které mohou výrazně zhoršit vaši alergii

Každý rok přibývá nových alergiků. Spousta z nich nevědomky může zhoršovat své příznaky. Alergeny jsou totiž obsaženy všude kolem nás a zejména pak v potravinách. Pokud tedy pociťujete alergické příznaky na určitou látku (například pyl v ovzduší), pak se zaměřte i na to, co si dáváte na talíř. Právě potraviny mohou být důvodem, proč se někdy vaše alergie zhoršuje.

Víno

Ačkoli se to o vínu málo ví, jedná se o poměrně silný alergen. Jeho hlavním obsahem jsou totiž histaminy, které patří k chemikáliím, které tělo vyčerpávají, když trpíte alergií. Právě histamin je látkou, kterou tělo nadměrně produkuje – a která způsobuje alergické reakce, jako je svědění, zarudnutí, otoky či překrvení. A pokud budete jíst velkou spoustu potravin, které obsahují histamin (nebo v případě vína také pít), může tím zvýšit množství této látky ve svém těle. A to znamená, že vaše alergie se tak může projevit snadněji (i když je podnět velmi slabý) nebo také ve větší míře, než obvykle. Ve slupkách hroznů je obsažena látka zvaná LTP, což je bílkovina, která také vede ke vzniku alergií. 

Zralé sýry

Také zralé sýry, mezi které patří parmezán nebo gouda, mohou způsobit alergické projevy. Důvodem mohou být mikroby, které jsou tolik důležité pro vyzrání těchto sýru. Na druhou stranu jsou ale právě tyto mikroby také původcem, který může zhoršit průběh alergických reakcí nebo jejich vyvolání. Lékaři ale tvrdí, že bychom se neměli obávat všech mléčných výrobků, ale pouze těch, které obsahují velké množství histaminu – což jsou právě vyzrálé sýry.  Zvolte zdravější variantu: čerstvé sýry – dostupné jsou nejen kravské, ale také kozí či ovčí.

Čerstvé ovoce

Ačkoli ovoce patří mezi zdravé svačinky, existuje také spousta druhů, které patří mezi silné alergeny. Některé má ve slupce bílkovinu, která je velmi podobná pylu – a ten, jak víme, je velmi silný alergen. Takže se není čemu divit, že také ovoce, jako jsou například jahody, borůvky, brusinky či rybíz, mohou být nebezpečné. Konzumaci čerstvého ovoce by se měli vyhnout zejména osoby, které jsou alergické na pyl (a samozřejmě v sezóně pylu na jaře a na začátku léta). Tělo vnímá čerstvé ovoce jako toxin a uvolňuje histaminy, aby s ním bojovaly. A to může mít za následek otoky, vyrážky nebo také žaludeční potíže. 

Pikantní jídla

Taktéž příliš pikantní jídla mohou vyvolat slzy v očích. Nejde o to, že si dáte něco obzvláště pálivého, někdy vám dokonce pikantní pokrm může pomoci vyčistit dutiny a nosní cesty, což je ku prospěchu. Následky konzumace například chilli papričky mohou být někdy jen velice nepříjemné  nebo dokonce dramatické. Existuje syndrom zvaný chuťová rýma, při kterém se u lidí ve skutečnosti vyvine alergické podráždění. Pokud si dopřejete kořeněné jídlo, tak se u vás spustí reakce, které jsou typicky alergické. Vaše návštěva restaurace tak může skončit rýmou a kýcháním. Jestliže jste tedy zaznamenali nepříjemné reakce po požití pikantních pokrmů, raději se jim vyhněte.

Bylinkový čaj

Bylinkové čaje v podstatě nejsou ničím jiným, než kombinací toho, díky čemuž alergici nemohou dýchat. Rostliny a květiny, byť sušené, mohou v mnohých případech způsobit zvýšenou citlivost na alergeny, na které již alergičtí jste. Týká se to zejména alergií na stromy a trávy (senná rýma) či pyl. Čajové lístky mohou křížově reagovat s pylem rostlin. Například heřmánek a tymián reagují křížově s pylem pelyňku, který je prominentním pylem plevelů produkovaným v létě. Echinacea může také vyvolat reakci. Z tohoto důvodu je zapotřebí se v sezóně některým čajům vyhýbat.

Grilované hovězí maso

Jedná se o alergii, která nese označení alfa-gal alergie. Jedná se o náhlou a závažnou alergii na červené maso.  Zatímco k typické potravinové alergické reakci dochází během několika minut až několika hodin, reakce alfa-gal nastávají o několik hodin nebo dokonce o půl dne později. A tím je alergie ještě nebezpečnější – a občas může být obtížné zjistit, na co se vlastně alergická reakce vyvinula. Pokud po konzumaci masa (hovězího, vepřového, jehněčího) zaznamenáte jakékoli příznaky, jako je kopřivka, nevolnost nebo potíže s dýcháním, je dobré poradit se s alergologem, který provede specializovaný test. Poté bude zapotřebí se konzumaci takového masa vyhýbat.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Thehealthy.com