Domácí sliz na hraní. Vyrobte si ho sami a užijte si spoustu legrace

Už pár let je sliz mezi dětmi oblíbená hračka, která nepřestává bavit. Na této obyčejné slizké směsi už také spousta nejrůznějších výrobců hraček utržila doslova majlant. Přitom je tak jednoduché si jej vyrobit i v domácích podmínkách a vůbec není nutné za něj utrácet víc peněz, než je bezpodmínečně nutné. Navíc při výrobě slizu se s dětmi pobavíte ještě mnohem více, než kdybyste si ho prostě jenom koupili. Potíž je v tom, že na internetu se sice nachází celá škála návodů, jak sliz vyrobit, nicméně často úsilí končí v troskách, neúspěchem a zklamáním. My jsme ale našli návod, který doopravdy a spolehlivě funguje. Tak si připravte svaly, zubní pastu a lepidlo a jde se na věc!

Na domácí výrobu slizu na hraní budete potřebovat:

  • 1 lžíce bílé zubní pasty
  • 2 lžíce saponátu na nádobí
  • potravinářské barvivo
  • 1 tuba bílého lepidla (třeba Herkules)
  • 1 čajová lžička mýdlového prášku
  • Půl hrnku vody na ředění

Jak na to?

Připravte si misku a vidličku. Do misky vytlačte zubní pastu čajovou lžičku mýdlového prášku a vidličkou šlehejte tak dlouho, až směs zdvojnásobí svůj objem a vytvoří bílou a načechranou směs. Pokud spěcháte nebo vás od šlehání bolí ruka, vezměte si na pomoc elektrický šlehač.

Do pěny přidejte potravinářské barvivo podle svých preferencí (můžete barvy i míchat) a všechno dobře promíchejte.

Teď přijde ten zásadní krok, který z hmoty vytvoří sliz. Přidejte lepidlo.

(Lepidlo ostatně obsahují i všechny ostatní návody na výrobu slizu, rozdíl v efektu je ale právě v použité pěně ze zubní pasty, která maximalizuje výtěžek.)

Celou tubu bílého lepidla vymačkejte do směsi a promíchejte. Všímejte si, jak hmota začíná měnit svoji konzistenci a získává vazkou a slizovitou strukturu.

A celé dílo dovrší úplně poslední krok. Ve vedlejší misce smíchejte půl hrnku vody se saponátem a promíchejte. Přidejte jednu malou lžičku rozpuštěného saponátu do slizové směsi a dobře se dívejte, co se stane!

Hmota rapidně začne zvětšovat svůj objem, až vyteče z nádoby. Vyklopte ji proto ven na nepřilnavou podložku a prohněťte ji rukama jako těsto.

Obrázky a zdroj: Donnaweb