Histaminová intolerance způsobuje řadu problémů. Rozpoznejte příznaky a vyvarujte se rizikovým potravinám

Necítíte se po konzumaci některých potravin dobře? Je možné, že jste citliví nebo dokonce alergičtí na potraviny obsahující v určité míře histamin, chemickou látku, která se podílí na funkci imunitního systému a centrální nervové i trávicí soustavy. Tento typ alergie je sice vzácný, ale nelze vyloučit, že nepostihl zrovna vás.

Alergie na histamin, histaminová intolerance

V současné době trápí asi 2 – 3% populace, častěji se vyskytuje u žen středního věku. V podstatě vzniká nepoměrem mezi příjmem a odbouráváním histaminu v těle, což může nastat zvýšeným příjmem histaminu nebo vlastní tvorbou těla.

Příznaky

Obvykle se histaminová intolerance projevuje nepohodlím v břiše, což může zahrnovat průjem, bolest, křeče, nadýmání, ale k tomu se může přidat i bolest hlavy, závratě, zvracení a kožní problémy. Objevit se mohou i změny v chování, úzkostné stavy, poruchy spánku a snížená chuť k jídlu.

Potraviny s vysokým obsahem histaminu

Potraviny s vysokým obsahem histaminu jsou:

  • Zelí
  • Kefír
  • Plesnivé sýry
  • Alkohol
  • Ocet
  • Uzeniny
  • Ryby
  • Mořské plody

Potraviny se střední úrovní histaminu

Mezi potraviny, které obsahují střední množství histaminu, patří:

  • Špenát
  • Lilek
  • Houby
  • Rajčata
  • Konzervovaná zelenina
  • Sušené ovoce
  • Jahody
  • Ananas

Potraviny s nízkým obsahem histaminu

  • Nezpracované maso
  • Čerstvě ulovené ryby
  • Kuře
  • Krůta
  • Brambory
  • Játra

Obrázky: Freepik