Spousta lidí si svůj jídelníček nedokáže představit bez vajec. V takovém případě se lidé rozdělují na dvě skupiny. Jedni věří, že hnědá vejce jsou chutnější a zdravější, druzí dávají přednost bílým vejcím, o nichž se domnívají, že jsou čistší a pocházejí z lepších chovů. Jsou vůbec mezi hnědými a bílými vejci nějaké jiné rozdíly než jen v barvě skořápky?
Co má za příčinu zbarvení vaječné skořápky?
Vejce mohou být v mnoha barvách, nejen v hnědé a bílé, dokonce mohou být i modrozelená. Běžně však v supermarketech můžete najít hnědá a bílá vejce. Co způsobuje zbarvení vaječné skořápky? Odpověď je poměrně jednoduchá. Barva vajec závisí na plemeni slepice. Různé barvy vaječných skořápek pocházejí z pigmentů, které slepice produkují.
Hlavní pigment v hnědých vaječných skořápkách se nazývá protoporfyrin IX. Vyrábí se z hemu, sloučeniny, která dodává krvi její červenou barvu. Pigment nacházející se v modrých vaječných skořápkách se nazývá biliverdin, který také pochází z hemu. Je to stejný pigment, který někdy dodává modřinám modrozelenou barvu. Prostředí slepice, strava a úroveň stresu mohou také do určité míry ovlivnit barvu skořápky. Tyto faktory mohou zesvětlit nebo ztmavit odstín, ale nemusí nutně změnit samotnou barvu. Plemeno je stále hlavním faktorem, pokud jde o barvu vajec. Ovšem může se stát, že stejné plemeno slepic vám někdy dá hnědé vejce, jindy bílé.
Jsou hnědá vejce zdravější než bílá vejce?
Lidé, kteří preferují hnědá vejce, často věří, že hnědá vejce jsou zdravější a přirozenější než bílá vejce. Pravdou však je, že všechna vejce jsou nutričně velmi podobná, bez ohledu na jejich velikost nebo barvu. Hnědá i bílá vejce jsou zdravé potraviny. Klasické vejce obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a vysoce kvalitních bílkovin, to vše zabalené do méně než 80 kalorií.
To znamená, že barva skořápky vejce nemá mnoho společného s tím, jak je zdravé. Jediný skutečný rozdíl je pigment ve skořápce.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com