Trápí-li vás neustálá bolest nohou, příčinou mohou být potíže s vylučováním kyseliny močové. Pokud totiž zůstává v těle, může se zformovat do bolestivých ledvinových kamenů nebo podpořit rozvoj dny, jež je jedním z faktorů způsobující bolest prstů na nohou, kotníků, pat, loktů, zápěstí a prstů na rukou. Postižená místa jsou velice citlivá na dotek, otékají a jsou horká v důsledku zanícení. Povíme vám, čeho je třeba se vyvarovat a co naopak přidat do svého jídelníčku.
Alkohol a káva
Vyhýbání se alkoholu a kofeinu je prvním krokem ke snížení kyselosti v těle.
Maso
Vyvarujte se konzumaci určitých druhů masa, jako je organické maso, sardinky, sledi a šunka. Obsahují totiž veliké množství kyseliny.
Sodík
Slaná jídla, která najdete například v rychlých občerstveních, stimulují tvorbu kyseliny močové. Je to kvůli obsahu sodíku ve stravě.
Zelenolistá zelenina
Potraviny se zelenými listy mají velmi nízkou úroveň kyselosti. Přidejte proto do svého jídelníčku salát, špenát, kapustu a brokolici.
Kyselina listová
Kyselina listová pomáhá vytvářet nové buňky a udržovat stávající. To minimalizuje úroveň kyselosti v těle. Jezte tedy zelenou zeleninu, ovoce a sušené fazole.
Obrázky: Freepik