Jak dlouhodobě uchovat česnek, aby nezplesnivěl

Česnek je jednou z nejzdravějších potravin, která je navíc velmi chutná a dodá jídlu nezaměnitelný šmrnc. I když se jedná o velmi odolnou plodinu, kterou je možné skladovat v kuchyni i celé měsíce, je zapotřebí znát ten správný způsob jejich uchování. Bez toho totiž jinak buďto zplesniví, anebo vyklíčí a ztratí svoji chuť. Abyste už nikdy nepřišli ani o jediný stroužek česneku, poradíme vám, jak ho správně uskladnit tak, aby vám vydržel velmi, velmi dlouho.

Pokud rádi vaříte s česnekem, je pravděpodobné, že žádná palička se u vás příliš dlouho neohřeje. Pakliže ale použijete jen sem tam stroužek, bylo by dobré zasadit se o to, aby vám nakoupené plodiny vydržely co nejdéle. Jednak je pak budete mít neustále při ruce pro případ potřeby a jednak nepromrháte peníze, které jste na jejich nákup vynaložili.

Zásadní je správná teplota a ventilace

Pro zachování česneku na co nejdelší dobu je zásadní správná teplota, která by neměla klesnout pod 15 stupňů Celsia, ale neměla by ani překročit 18 °C. Tomu je vhodné přizpůsobit místo skladování. Tak například v nižších policích ve spíži bývá chladněji než u stropu. Dejte také pozor, aby česnek neležel v blízkosti topení, konvice, trouby, sporáku či v blízkosti horké žárovky. Samozřejmě by neměl být ani na přímém slunečním světle.

Nejspíš jste si už někdy všimli toho, že se česnek obvykle prodává v plastové síťce. To je z velmi dobrého důvodu. Česnek totiž, aby vydržel, potřebuje nutně čerstvý vzduch. To je také důvod, proč mu naprosto nesvědčí, pokud ho uložíte zabalený v igelitovém pytlík či vzduchotěsné nádobě. Špatně snáší ale i „mezistupně“, tedy uzavření do lednice či do nevětrané spižírny. Chcete-li stále čerstvý česnek, nejlépe ho zavěste do prostoru do některé chladnější a stinné místnosti.

Skladování oloupaných stroužků

Naloupali jste více stroužků česneku, než jste nakonec potřebovali? Nebo jste ho dokonce nakrájeli či vylisovali? Nemusíte ho hned vyhazovat, uskladnit lze i tak. Použijte k tomu uzavíratelnou nádobu (ta už oloupaným stroužkům neuškodí) a dobře ho uzavřete. Lepší než plastová nádoba je pak skleněná lahvička, protože plast má tendenci absorbovat česnekový zápach. Nádobu utěsněte velmi dobře, abyste zabránili tomu, že celá vaše lednička pak bude vonět jako česnek. Takto může oloupaný či nakrájený česnek vydržet až dva dny.

Obrázky: Pixabay