Nůž s tupým ostřím je prostě otrava. Ať chcete říznout do čehokoli, pod čepelí se předmět spíše promáčkne, než nařízne, takže jídlo nemůžete pořádně krájet a to vás nebaví. Také je dost možné, že ve své domácnosti nemáte žádný brousek na nože, což je další potíž. Budete si muset tedy poradit jinak.
Brusný papír
Ještě před pár lety se žádná domácnost nebo alespoň pořádně vybavená garáž nemohla obejít bez brusného papíru. Pokud u sebe doma jeden takový najdete, máte vyhráno. Čím více budete brusný papír na nože používat, tím lépe bude brousit a tím ostřejší budou vaše nože.
Olivový olej
Naostření nože je mnohem efektivnější, pokud současně použijete olivový olej. Nalijte trochu na ostří a začněte brousit. Nejlepší je však minerální olej určený přímo pro tyto účely.
Úhel 10 – 30 stupňů
Velice důležité pravidlo, které je třeba dodržovat. Položte nůž na brousek v úhlu 10 – 30 stupňů a začněte ostřit. Tímto způsobem dosáhnete nejdokonalejšího výsledku.
Zakřivené pohyby
Důležité je také dodržovat správné pohyby při broušení. Dávejte si pozor, abyste po celou dobu udržovali zakřivené pohyby. Představte si, že je ve středu čepele mince.
Obrázky: Freepik