Jak ohřát bramborovou kaši, aby chutnala stejně dobře jako po uvaření. Nechte si poradit od zkušených šéfkuchařů

Bramborová kaše je úžasnou přílohou, kterou zaručeně milují všechny děti. Hodí se k mnoha různým jídlům, a pokud nejste intolerantní na laktózu, jde o úžasnou možnost, jak si užít bramborovou přílohu lahodným způsobem. Zejména během zimy nám může přinést úžasnou chuť, příjemnou sytost.

Je tu pouze jeden problém

Bramborová kaše je jedním z těch jídel, které při první konzumaci ihned po uvaření chutnají skvěle, ale pokaždé, když se je pokusíte ohřát na další jídlo další den, jsou obrovským zklamáním. Naštěstí profesionální kuchaři mají skvělé tipy a triky, které můžete použít i ve své kuchyni a ohřát si bramborovou kaši, aby chutnala stejně skvěle jako první den. Uvidíte, že to není těžké, a přitom si užijete dokonalou kaši i ve formě zbytků.

Proč je ohřívání bramborové kaše tak těžké?

Stephen Parker, šéfkuchař Lot15 v New Yorku vysvětluje, proč je ohřívání bramborové kaše tak náročné. Podle něj jde hlavně o ingredience: „Máslo i smetana tuhnou, a proto je obtížnější vrátit přísady do jejich normálního stavu,“ říká. Dalším důvodem je zajisté škrob, který se v bramborách nachází a který se po vychladnutí mění v pevnou hmotu. Není to tedy vaše chyba. S touto obtíží se potýká každý, včetně profesionálů. Jak se s tím vypořádat?

Jak nejlépe ohřát bramborovou kaši?

„Nejjednodušší způsob, jak dobře ohřát bramborovou kaši, je zakrýt a péct ji při 350 stupních Fahrenheita (175 stupňů Celsia) asi na půl hodiny,“ říká šéfkuchařka ze Chicaga Ashlee Aubin. Pokud chcete zkusit něco odvážnějšího, můžete vyzkoušet ještě jednu metodu. Studenou kaši nakrájejte na jednopalcové pláty a opečte je na malém množství másla. Získáte krásnou hnědou kůru a vnitřek přitom bude krásně teplý a měkký.

Metoda šéfkuchaře Parkera se od té první lehce liší

Máte mnoho možností, jak dokonale bramborovou kaši ohřát. „Nejlepší způsob, jak správně ohřát bramborovou kaši, je ohřát ji na pánvi na mírném ohni a přidat smetanu a kousek másla za stálého míchání lžící, aby byly brambory krémové a hladké,“ říká zkušený šéfkuchař.

Na co myslet a jak se vyvarovat chyb?

Nyní již máte tři osvědčené triky od odborníků, takže je zajisté budete chtít vyzkoušet. Než se ale pustíte do práce, Aubin a Parker se podělili také o pár věcí, které nikdy nesmíte dělat. „Přílišné míchání je nepřítelem bramborové kaše,“ říká Aubin. Na kaši nespěchejte a trpělivě vyčkejte, až se ohřeje při použití mírného plamenu.

Neměli byste používat mikrovlnnou troubu

Zdá se to jako logické a rychlé řešení, ale kaše bude chutnat jednoduše hrozně. Nikdy byste se podle něj také neměli snažit o ohřívání kaše bez přidání smetany. Nyní již máte všechny potřebné informace a můžete se pustit do práce. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Eathis.com