Med je úžasný včelařský produkt se spoustou prospěšných vlastností, jež jsou vhodné k prevenci a léčbě mnoha nemocí. Jedna lžíce medu denně stačí k tomu, abyste z tohoto produktu dostali maximum. Ovšem pod jednou velice důležitou podmínkou – med musí být přírodní a kvalitní.
Jak zjistit kvalitu medu
Nejlepší způsob je nákup pouze u spolehlivých včelařů, které znáte a kterým důvěřujete. Ne každý má ale takovou možnost, což vůbec nevadí, protože kvalitní med můžete poznat i na základě následujících faktorů.
Cena
Pokud je cena příliš nízká, je to důvod k zamyšlení. Včelař, který investoval tolik času a energie do výroby medu, by jej nikdy neprodával levně. Pamatujte si, že na medu se nevyplatí šetřit.
Skleněná nebo hliněná nádoba
Med by se neměl uchovávat v plastové nádobě po dlouhou dobu, protože se začne měnit a stávat se toxickým. Vždy je lepší koupit med ve skleněné nádobě nebo ještě lépe v hliněné.
Konzistence
Med by neměl mít vrstvy a neměl by být příliš tekutý, protože řídký bývá pouze prvních několik měsíců, takže pokud si budete kupovat med v zimě, tekutá konzistence by měla být varovná.
Barva
Barva medu by neměla být ani příliš světlá, ani příliš tmavá. Světlá barva znamená, že med byl naředěn cukrovým sirupem a tmavá barva a chuť karamelu naznačují, že loňský produkt byl zahřátý a roztavený.
Chuť
Pokud máte možnost produkt před zakoupením ochutnat, pravý med vás bude pálit v krku a ihned se roztaje v ústech. Nekvalitní výrobky budou mít chuť karamelu a na jazyku ucítíte drobná zrnka.
Vlastnosti medu
Pokud si dáte kapku medu na prst a otočíte jej, pravý med vám nebude klouzat po prstu a navíc se vpije do pokožky jako krém, aniž by zanechal lepkavé stopy. Takové stopy zanechává pouze produkt s přidaným cukrem. Zároveň by na povrchu medu neměla být žádná pěna, v opačném případě by nebyl zralý.
Druhy medu
Někteří prodejci nabízejí obrovský sortiment, který láká nezkušené kupující, ale taková hojnost by vás měla varovat. Pamatujte si, že neexistuje nic takového, jako je med divoká růže, mák, kukuřice nebo lískový oříšek.
Vybírejte jen to nejlepší, vaše tělo i chuťové buňky si to zaslouží. Pokud souhlasíte, neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.