Tulipány jsou velmi oblíbenými řezanými květinami, které každé domácnosti dodají krásný dotek jara. Bohužel, rychle uvadají a během jednoho týdne mohou vypadat velmi unaveně. Proto jsme pátrali po tricích, které by nám pomohly vychutnat si jejich krásu o něco déle.
- Užitečnou pomocí mohou být kousky ledu. Zamrzlá voda zabrání jejich rychlému rozevření a udrží lístky i květy o trochu déle.
- Dříve, než je vložíte do vázy, zastřihněte jejich stonky. Dbejte na to, abyste použili skutečně ostrý nůž a ne kuchyňské nůžky, jak je pro mnoho z nás zvykem. Nůžky totiž mohou stonky mírně roztřepit.
- Obal kolem květin hned neodstraňujte. Nechte je zabalené, například ve vlhkých novinách, o den nebo dva déle, aby se stonky mohly dobře narovnat.
- Vždy zvolte vysokou vázu.
- Dbejte na pravidelnou výměnu čerstvé vody každý druhý den. Tulipány jsou trochu slizké a náchylné k bakteriím. Také se ujistěte, že vázu vždy dobře vypláchnete, abyste odstranili nános bakterií.
- Umístění je také důležité – musí být na chladném místě mimo přímé sluneční světlo.
- Ujistěte se, že se květiny nevyskytují v blízkosti ovoce. To totiž vylučuje ethylenový plyn, který by tulipány předčasně usmrtil.
- V neposlední řadě můžete vyzkoušet malý trik, a sice přidání bramborového škrobu do vody. Škrob poskytuje pro květiny skvělé živiny.
Neváhejte tyto cenné rady sdílet se svými přáteli a rodinou. Zvláště teď, když se nám blíží jaro a chceme naši domácnost oživit po šedivém zimním období.
Zdroj: en.stories.newsner.com