Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby vydržely čerstvé co nejdéle

Stejně jako každé jiné jídlo, i ovoce a zelenina potřebují zvláštní péči, která spočívá zejména ve správném skladování. Pokud budete dodržovat určitá pravidla, ovoce a zelenina se před konzumací jen tak nezkazí a vy už se nebudete muset trápit se shnilými rajčaty, černými banány a nepoživatelným, mdlým salátem. K tomu je ale potřeba znát některé z následujících triků.

Rajčata se stopkami nahoru

U rajčat je nejcitlivější částí stonek, kde se rajče začíná kazit nejdříve. Tím, že budete rajčata ukládat stopkou nahoru, proces zrání rapidně zpomalíte.

Uchovávejte ovoce a zeleninu na suchém místě

Vlhkost je hlavní příčinou vzniku plísní. Vložíte-li ale pod potraviny kus papíru, absorbuje vlhkost a potraviny zůstanou déle čerstvé.

Ne všechno ovoce a zelenina mohou být v lednici

Například okurky, rajčata a papriky je lepší uchovávat při pokojové teplotě, protože zatímco okurky a rajčata v lednici změknout, papriky ztratí svou svěžest. Obecně platí, že všechna zelenina by se neměla skladovat v lednici.

Spojte a zabalte konce banánů do alobalu

Banány dokážou během krátké chvíle zčernat, zejména nejsou-li v lednici. Tam ale zase brzy ztratí svou chuť. Nejlepší tedy bude, když jejich konce zabalíte do alobalu a necháte je v lednici. Tak vydrží co nejdéle čerstvé a plné chuti.

Neshromažďujte všechno ovoce a zeleninu společně

Některé ovoce a zelenina by se neměly skladovat společně – meruňky, mango, melouny, hrušky, švestky a rajčata dozráváním vyzařují ethylen, zatímco brambory, mrkev, lilek a jablka jsou na ethylen citlivé a rychleji se kazí. Snažte se tyto potraviny nemíchat.

Skladování avokáda

Nezralé avokádo by mělo být umístěno do papírového sáčku a skladováno při pokojové teplotě, aby rychle dozrálo. Jakmile je zralé, vložte ho do plastového sáčku a do lednice, abyste jej udrželi dobré a zralé co nejdéle.

Cibule a česnek milují tmu

Sluneční světlo je sice nejlepší, aby cibule a česnek co nejrychleji vyklíčily, ale pro jejich uchovávání je nejlepší tma. Můžete je uložit do temné spíže nebo do papírového sáčku s malými otvory pro průchod vzduchu.

Jak skladujete ovoce a zeleninu vy? Pokud máte tipy, které zde nezazněly, podělte se o ně s námi v komentářích. Neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.