Je zdravé použít čajový sáček k uvaření čaje dvakrát? Odborníci na výživu znají odpověď

Patříte do skupiny lidí, která používá jeden čajový sáček dvakrát? Potom jste už určitě slyšeli, že to není dobrý nápad. Naše zdraví by mohlo utrpět, stejně jako u dvakrát převařené vody. Ale je to skutečně pravda? Odborníci na výživu pro nás mají odpověď.

Citlivost na bakterie

Dle odborníků na výživu není nič špatného na opětovném použití čajových sáčků. Ve skutečnosti je to velmi bezpečné. Čajové sáčky můžete znovu použít bez jakéhokoli rizika. Koneckonců čaj není tak citlivý na bakterie a i kdyby se na něm nějaké vyskytovaly, když vložíte opětovně sáček do vroucí vody, všechny bakterie zahynou.

Nevýhody opětovného použití

Jedinou nevýhodou je to, že chuť je mnohem slabší a koncentrace prospěšných bioaktivních látek může trochu poklesnout, což je škoda, protože tyto látky snižují krevní tlak a tím také riziko mozkové mrtvice. To platí ale jen pro zelený nebo černý čaj, protože bylinkové čaje nepocházejí z čajovníku.

Nejlepší způsob opětovného použití

Pokud byste nyní chtěli čajové sáčky opět použít a zároveň udržet chuť čaje, je nejlepší, když čajový sáček budete skladovat v nádobě s víkem, aby se zabránilo oxidaci.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Libelle.nl