Kolonoskopie: Nenáviděné vyšetření, které zachraňuje životy. Jak vyšetření probíhá a co odhalí?

Jakmile někteří lidé slyší název kolonoskopie, ježí se jim vlasy na hlavě. Ale co se dá dělat, je to vyšetření, které je mnohdy velmi potřebné a může zachránit život. Jedná se o vyšetření, jehož smyslem je prohlédnutí vnitřní stěny tlustého střeva a konečnou část tenkého střeva.

Co odhalí vyšetření kolonoskopie

Vyšetření touto metodou, tedy kolonoskopií mohou být ve střevě nalezeny polypy, abnormality, které se mohou lišit svou velikostí, počtem a umístěním v tomto složitém orgánu. Nalezené polypy jsou ve většině případů benigní, tedy nezhoubné, ale u některých lidí, se mohou vyvinout v maligní formy. A to především tehdy, když zůstanou neodstraněné ve střevě. Jestliže se u vás polypy vyskytly a vy podstoupíte jejich odstranění, riziko rozvoje rakoviny bude minimální. Jestliže si prohlédnete video, které naleznete níže, budete vědět, co se během kolonoskopie a po ní děje.

Jak se připravit? A jakou stravu jíst před vyšetřením?

Takové vyšetření budete mít domluvené již několik dní předem. A jak se přesně chovat v takovém období, vám určí váš lékař. Většinou budete muset úplně vyřadit mastná jídla a jiné, budete muset zařadit laxativa, které zakoupíte v lékárně. Poté dva až tři dny před samotným vyšetřením budete muset dodržovat speciální dietu určenou lékařem, do které budou zahrnuty projímadla pro vyčištění tlustého střeva. Aby byla kolonoskopie účinná a efektivní, musí být střevo čisté. Dva dny před vyšetřením je většinou doporučeno jíst potraviny, které neobsahují hůře stravitelné slupky, jako je jablko, oves, luštěniny, neloupaná rýže, hrozny, jahody, maliny, kmín, angrešt, ale i ořechy. Naopak si můžete dopřát vejce, libové maso nebo ryby, brambory, vývary, krupičnou kaši, dětskou výživu a piškoty. Perlivá voda, obyčejná voda a ovocné džusy bez slupek by měly být konzumované ve velkém množství.

Obrázky: Shutterstock, Zdroj: Newsitamea.gr