Většina lidí vnímá kopřivu jako nepotřebný plevel, který navíc při doteku nepříjemně pálí. Tato rostlina však v sobě ukrývá velké množství léčivých vlastností, které bylinkáři využívají při léčbě mnoha nemocí. Využít se dá dokonce i v kuchyni, kde z ní zdatná kuchařka může připravit například výtečnou nádivku.
Výhody kopřivy
Už ve starověku se tradovalo, že jedna kopřiva může nahradit až sedm léčitelů. Už naši předkové věděli, že kopřiva obsahuje vitamíny a minerály, které ji činí jedinečnou. Žádná jiná rostlina je totiž neobsahuje v takovém množství a skupenství jako kopřiva.
Kopřiva je bohatá zejména na vitamin C, který je zde zastoupen v mnohem větší formě jako například v citrónu. Rovněž obsahuje více vitamínu A než špenát nebo mrkev. Lidé, kteří mají artritidu, by ji zase měli užívat pro její velké množství vitamínu E. Vitamín H v kopřivě zas napomáhá ke správné funkci jater. Kromě vitaminů obsahuje kopřiva i organické kyseliny, křemík, vápník, hořčík a další složky potřebné pro tělo.
Využití kopřivy v lidové medicíně
Kopřiva dvoudomá se v lidové medicíně nejvíce používá k zastavení krvácení, odstranění zánětlivých procesů, pravidelnosti menstruace či k regeneraci sliznice trávicího traktu, akné či vypadávání vlasů.
Kontraindikace
Jako u každé byliny, tak i při užívání kopřivy bychom měli dbát na to, zda je vhodná právě pro nás. Tuto rostlinu by neměly konzumovat těhotné ženy a lidé, kteří mají hustou krev, křečové žíly a trpí tromboflebitidou.
zdroj: takprosto.cc