Zelí, nenápadná zelenina bohatá na vitamíny C, K a B6 a minerály vápník, fosfor a hořčík. Je důležitým zdrojem vlákniny a jeho konzumace nabízí ochranu proti celé řadě rakovin, kardiovaskulárním onemocněním, cukrovce typu 2 a zánětlivým stavům zažívacího traktu. Mimo zdravotní výhody je také skvělou ingrediencí v kuchyni, která dodává polévkám specifickou chuť a saláty už si bez něj nedokážeme ani představit. Jediný problém nastává v jeho skladování. Jelikož je zelí nejlepší zelené, čerstvé a křupavé, je dobré vědět, jak jej nejlépe uchovávat, aby nepřišlo o své výhody.
Chlazení v plastovém sáčku nebo obalu
Jedná se o nejrychlejší způsob skladování zelí. Můžete jej uložit celé nebo nasekané či na dvě poloviny, záleží na vás. Pouze si pamatujte, že je důležité vytlačit všechen vzduch ze sáčku, aby nedošlo k oxidaci a zkažení zelí. Takto uložené zelí vydrží 1 – 2 týdny.
Použití citrónové šťávy
Citrónová šťáva brání enzymatickému hnědnutí zeleninové šťávy, takže zelí udrží čerstvé a v dobrém stavu po dobu až 2 týdnů, budete-li jej udržovat v celku nebo na dvě poloviny, nasekané zelí vydrží 3 – 5 dní. Pokud zvolíte možnost první a budete zelí ukládat ve větších kusech, stačí, když polovinou citrónu pomažete kusy zelí. Nakrájené zelí pokapejte citrónovou šťávou a dobře promíchejte. Uložte do plastového obalu a dejte do lednice.
Obě metody nabízejí čerstvost zelí na 1 – 2 týdny, chcete-li, aby vám zelí vydrželo mnohem déle, nebojte se jej zmrazit tak, jak je, nebo jej naložit, jako například okurky.
Jak se vám dnešní tipy líbily? Pokud se vám zdály užitečné, neváhejte je sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: fabhow.com