Pálení žáhy je bolestivý pocit v oblasti hrudníku a je způsoben návratem žaludeční kyseliny ze žaludku do jícnu. V takovou chvíli dochází ke skutečnému pálení výstelky jícnu a někdy může vést i k ošklivým komplikacím. Existuje spousta důvodů, proč trpíte pálením žáhy, ale mezi nejpopulárnější patří:
- Jíte příliš rychle
- Kořeněná jídla
- Peptický vřed
- Stres
Bez ohledu na to, co pálení žáhy způsobuje, tak jako tak se jedná o bolestivý stav. Proto bychom vám rádi poradili, jak se jí rychle zbavit.
Zkuste gravitaci
Jakmile ucítíte žaludeční kyselinu v jícnu, sedněte si nebo vstaňte. Na žaludeční kyselinu začne působit gravitace a bude ji držet v žaludku. Jakmile se budete cítit lépe, vypijte sklenici čisté vody.
Zkuste žvýkačku
Žvýkání produkuje sliny, což pomáhá držet žaludeční kyselinu dole v žaludku. Zároveň také uklidňuje, což snižuje stres, jednu z nejčastějších příčin pálení žáhy.
Jezte jako Francouzi
Jak jsme uváděli výše v příčinách pálení žáhy, jeden z důvodů jejího vzniku může být rychlá konzumace potravin. Francouzům může trvat až 2 hodiny, než dojí pokrm, který nám může zabrat 5 minut. Jezte tedy pomalu, udělejte si na jídlo čas, vychutnávejte si ho a pečlivě jej rozkousejte. Po jídle si sedněte a relaxujte.
Zkuste mléko
Rychlý způsob, jak se zbavit pálení žáhy, je vypít sklenici mléka, jenž uvolní žaludeční kyselinu a pokryje výstelku jícnu.
Léčete se jedlou sodou a citrónovou vodou
Smíchejte polovinu čajové lžičky jedlé sody a pár kapek citrónové šťávy se šálkem horké vody a směs vypijte. Citrón zředí žaludeční kyselinu a jedlá soda sníží její účinky.
Pokud je u vás pálení žáhy trvalé nebo více časté, rozhodně neváhejte navštívit svého lékaře.
Pokud se vám dnešní článek líbil, neváhejte ho sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: sickjournal.com/